ŞİFALI BİTKİLER VE BİTKİLERLE TEDAVİ
ACI BAKLA
Baklagillerden, acı taneli otsu bir bitkidir. Yahudi baklası adıyla da bilinir.
ACI BAKLANIN FAYDALARI
Besleyici bir bitkidir. Şeker hastalığına karşı kullanılır. Tohumları, idrar yollarını.
temizlemekte ve idrar söktürücü olarak kullanılır. Ayrıca, kanı temizleyici ve kurt.
düşürücü tesiri de vardır. Böbreklere faydalıdır. böbrek taşlarının ve kumunun düşürülmesine.
yardımcı olur. Böbrek iltihabına karşı etkilidir. Ağrı kesici etkisi nedeniyle baş, romatizma.
![]() |
acı bakla |
ADA ÇAYI
Dağların tepelerinde yabani olarak kendiliğinden yetişen ada çayı, uzun yap.
raklı, açık yeşil renkli, oldukça keskin kokulu bir bitkidir. Yaz başında,
haziran, temmuz gibi, çiçek açınca toplanır ve kurutulur. Taze yeşil yaprak
ları kullanabilir.
ADA ÇAYININ YARARLARI
Gaz söktürücü etkisi nedeniyle mide ve bağırsak gazlarını gidermede faydalıdır.
Sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardım eder. Mide bulantısını keser. Uyarıcı.
etkisi ile kan dolaşımını hızlandırır ve vücuda kuvvet ve dinçlik verir. Göğüs açıcı.
ve rahatlatıcı etkisi astım hastaları için yararlıdır. Dişleri beyazlatır. ve güçlendirir.
Sinir sistemi üzerinde etkilidir. Sakinlik verir, çok sinirli ve gerginlik içinde olanlara.
faydalıdır.
ADA ÇAYI NASIL KULLANILIR
![]() |
ada çayı |
vermek için de kullanılır Banyo suyuna katılırsa vücuda zindelik verilir.
özellikle hazmettirici ve gaz söktürücü ve özellikleri nedeniyle yemeklerden sonra.
içilmesi yararlıdır. Ada çayı suyu ile ağızda gargara yapılırsa bademcik, diş eti ve
boğazlarda oluşan iltihaplar kısa sürede iyileşir.
AHU DUDU
Ağaç çileği yada sultan böğürtleni olarak ta bilinir. Çalı şeklinde, dikenli, kümeler.
halinde olan ve genellikle ağaçlık alanlarda kendiliğinden yetişen bir bitkidir.
Bazı bahçelerde dikimi de yapılmaktadır Duta benzeyen meyvesi .
kırmızı, etli sulu ve güzel kokuludur. meyvesi taze olarak yenilebilceği.
![]() |
ahududu |
meyvesi olgunlaşır ve toplanır.
Vücuttaki toksin maddeleri dışarı atar, kanı temizler. Vücuda.
dinçlik verir. Ateş düşürücü etkisi nedeniyle ateşli hastalıklarına.
karşı yararlıdır. İdrar söktürücü özelliğiyle kabızlığı giderir.
Olğunlaşmış taze Ahududu bol miktarda A vitamini barındırır.
ve çok faydalıdır. Böbrek ve şeker hastalığı olanların taze olarak yemeleri tavsiye.
edilir.
AHUDUDU NASIL KULLANILIR
Ahududunun çiçekleri kaynatılıp bu su ile gargara yapılırsa.
bademcik, boğaz ve dişeti iltihaplarına iyi gelir.
Göz nezlesinde göz banyo yaptırılırsa yararlıdır.
Bir miktar ahududuyu ezip püre haline getirdikten sonra.
yüze maske yapılırsa cildi sıkılaştırır ve serinletir Yaprakları.
ince kıyılıp kaynatılarak çayı hazırlanabilir.
ANASON
Gövdesi dik, çok dallı ve tüylü bir bitkidir Yaprakları uzun saplı.
ve yuvarlaktır, beyaz renkte çiçek açar. Kırlarda yetişir, ayrıca bahçelerde de
yetiştirilmektedir.
![]() |
anason |
ANASONUN FAYDALARI
Hazmetmeyi kolaylaştırır ve şişkinliği önler . Gaz söktürücü özelliği ile mide ve bağırsak gazlarına karşı.
faydalıdır İştahsızlığı ve bulantıyı giderir . İshali ve kusmayı keser. Sakinleştirici etkisi nedeniyle Sinirleri.
yatıştırır, ağrıları hafifletir, baş ağrısına da iyi gelir.
Kandolaşımının düzenli olmasına yardımcı olur, kalbi.
kuvvetlendirir . Öksürüğe iyi gelir astım, bronşit, ve nefes darlığı şikayetlerini azaltır Aybaşı kanamalarını.
düzene sokar. Anne sütünü artırır.
ANASON NASIL KULLANILIR
Anason kaynatılarak içilirse nefes darlığı ve öksürüğe.
iyi gelir Yemeklerden sonra içilirse gazı giderir.
Etle birlikte kullanılırsa ete bir lezzet katar.
Gözlere sürme olarak da çekilebilir.
UYARI
Anason çok miktarda kullanılırsa uyuşukluk, başağrısı.
ve görme zorluğuna neden olabilir.
ANTEP FISTIĞI ( PİSTACİA VERA)
Adını Ülkemizde en çok yetiştiği yer olan Gaziantep ten
alan, antep fıstığı ağcının , yağlı ve ince kabuklu yemişine denir. Besin değerleri ve kalorisi yüksek bir.
besin olan Antepfıstığı bol miktarda protein Ve mineral.
Barındırır Özellikle B 1- vitamini B 2- vitamini, E vitamini ve C vitamini ile potasyum magnezyum, kalsiyum
fosfor ve demir minareli açısından zengindir.
Antep fıstığı üzerine yapılan araştırmalarda, Kronik kalp
rahatsızlıkları ve kanser riskini azaltan Resveratrol adlı.
antioksidan maddenin antepfıstığında bulunduğu tespit.
edilmiştir Ayrıca, doymamış yağ oranı yüksek bir besin.
olan antepfıstığı kolesterolü yükseltmez.
ANTEP FISTIĞININ FAYDALARI
Antep fıstığı vücuda enerji verir. Yorgunluğu giderir. Bedeni ve zihni kuvvetlen.
dirir. Cinsel gücü artırır . Karaciğerin ve bağırsakların düzenli çalışmasına.
faydalıdır. Böbrek ağrılarına hafifletir. Kalp hastalıkları riskini azaltır. Vücu dunun .
gelişmesini destekler. Hastalarda iyileşmeyi hızlandırır.
Göğsü yumuşatır ve öksürüğü hafifletir.
AVOKADO VE AVOKADONUN FAYDALARI
Avokado değeri yüksek bir meyve olan Avokado yağ ve protein açısındanda.
oldukça zengindir Ayrıca bol miktarda A - VE E- vitaminin yanında B gurubu.
vitamnleri ve patasyum gibi mineralleri içinde barındıran besleyici bir besindir.
AVOKADONUN FAYDALARI
Vücut dokularının ve cildin yenilenmesine yardımcı olur. Yaraların iyileşmesine.
![]() |
avokado |
sidandır bağışıklık sistemini güçlendirir. Kansere karşı koruyucudur.
Kalp ve damar sağlığı açısından da yararlıdır.
AVOKADO NASIL KULLANILIR
Avokado, yağı suyu hücrelerin yenilenmesine yardımcı olduğu için kozmetik alanında cilt kremi, losyon ve güneş güneş .
yağlarında kullanılır Cildi korur ve besler Özellikle kuru, yıpranmış ve yaşlanmış.
derilerin yenilenmesine ve güçlenmesine yardımcı olur. Avokadonun içi ezilerek.
bal ve biraz elma sirkesi ile karıştırıldıktan sonra çırpılmış bir.
yumurta sarısı 3 yemek kaşığı kadar zeytinyağı bu karışıma.
yavaşça karıştırılarak hazırlanacak maske cilt kırışıklarını giderme çok iyi
AYVA VE AYVANIN FAYDALARI
İri pembe renkte çiçekler açan ayvanın meyvesi sarı renkli,
tüylü, ufak, çekirdekli, iri ve serttir.
Ayva, özellikle A ve B vitaminleri açısından oldukça zengin.
bir meyvedir.
AYVANIN FAYDALARI
Mide ve bağırsakları güçlendirir İshali kesmekte etkilidir .
fakat kabızlığa neden olabilir. Karaciğer tembelliğini giderir.
Kanı temizler Çarpıntı ya iyi gelir.
Bronşit ve verem gibi akciğer hastalıklarına ve öksürüğe.
karşı yararlıdır. Gelişmekte olan çocuklar için özellikle kemik.
gelişimi açısından faydalıdır.
Ayva nasıl Kullanılmalı ve Tüketilmelidir? Ayvayı çiğ olarak.
yenmesi ve sindirilmesi güçtür. bu nedenle, komposto gibi.
pişirelerek yada reçeli yapılarak yenmesi tavsiye edilir.
ayva çekirdekleri kaynatılıp elde edilen su, içilirse ses kısıklığı ve öksürüğe iyi gelir.
saçlara sürülürse e parlaklık verir.; egzama ve basur.
memelerine sürülürse şikayetleri azaltır. Yüz ve boyun kırışıklığını giderir.
![]() |
ayva |
BADEM VE BADEM YAĞI
Pembe ve beyaz renklerde çiçekler açan badem ağacının meyvesi , olgunlaştıktan .
e![]() |

sonra sert bir kabukla kaplanır Acı badem ve tatlı badem .
olmak üzere başlıca iki çeşidi vardır. Bademin , diğer kabuklu yemişler gibi besin değerleri son
derece yüksektir. İçerisinde bol miktarda E Vitamini,
kalsiyum, magnezyum, potasyum, ve fosfor bulunmaktadır.
Bademin ezilerek yağı elde edilir.
BADEMİN FAYDALARI Vücuda, beyne ve göze kuvvet verir. Yüksek kalori değeriyle.
kilo almaya yardımcı olur. Baş ve böbrek ağrılarına hafifletir Soğuk algınlığı bronşite.
iyi gelir. badem yağı, pek çok şifayı içinde barındıran özel bir yağdır.
Badem yağı kabızlığı giderir.
Acı badem yağı böbrekleri temizler, böbrek iltihabını gidermeye. ve böbrek kumunu.
dökmeye yardımcı olur. Basur olan yere sürülürse ağrı ve yanmaları giderir. Egzama.
kaşıntılarını azaltır. Tatlı Badem yağı en eski bakım ürünlerinden biridir.
Hassas ve kuru ciltlere sürülürse cildi besler ve pürüzleri giderir.
BADEM VE BADEM YAĞI NASIL KULLANILIR
Badem taze olarak yenebileceği gibi olgunlaştıktan sonra çekirdeği de yenebilir.
Badem yemeklere ve tatlılara ayrı bir lezzet katmanın yanında.
besin değerlerinide artırır. Badem yağı makyaj çıkarıcı.
cilt temizleyici ve yumuşatıcı olarak kullanabilir. Özellikle hamilelerin cilt çatlaklarının.
oluşumunu ve iz bırakmasını önlemek için kullanılır.
BAL
Bir bitki olmamakla birlikte, tam bir şifa kaynağı ve doğal bir ilaç olan bal.
![]() |
petek bal |
imal edilen çok faydalı bir besindir. Balın rengi, şeker dengesi ve tadındaki .
farklılıkta tamamen toplanan nektarlardan kaynaklanmaktadır.
Bal üretimi çok büyük bir çaba gerektirir 450 gr. ramlık saf.
balı elde edebilmek için yaklaşık olarak 17.000 bal arısının 10-
milyon çiçeği ziyaret etmesi gereklidir.
BALIN FAYDALARI
Bal çok iyi bir enerji kaynağıdır. Besleyici değeri çok yüksek olan bal.
kansızlar için kan deposudur. Vücuda ve gözlere kuvvet verir. Boğaz ağrılarına.
ve iltahaplara şifadır idrar söktürücüdür. Mide ve bağırsaklardaki .
yaralara ve karın ağrısına iyi gelir. Sinirleri yatıştırır. ve rahatlatır.
kalp çarpıntısı ve yüksek tansiyona karşı faydalıdır.
Kanı temizler, kan dolaşımını düzenler. Damar sertliğine karşı faydalı olur.
Soğuk algınlığına şifadır. Balllı süt bağırsak parazitlerini düşürmekte yararlıdır.
Bala tuz katılıp yenirse balgam söktürür. Bal Sarılığa iyi gelir.
Yaraların iyileşmesini hızlandırır Cildi besler, nemlendirir ve yumuşatır.
BAL NASIL TÜKETİLİR VE KULLANILIR
Sindirime gerek kalmadan direk kana karışır Özellikle ılık su şerbet yapılıp içilirse.
bir kaç dakikada kana karışıp vücuda enerji verir. Bal yenebileceği gibi .
cilde ve yaralara da sürüle bilir. Şerbeti ile gargara yapılırsa boğazları.
rahatlatır. Çay ve süt gibi içeceklerde şifalı bir tatlandırıcı olarak .
kullanabilir yarı : Bebeklere 1 yaşına kadar bal yedirilmemesi tavsiye.
edilmektedir.
![]() |
böğürtlen |
BÖĞÜRTLEN
Beyaz çiçekleri yaz aylarında açan kolayca buluna bilen dikenli ve çalı .
görünümlü bir bitkidir ham böğürtlen kırmızı renktir olgunlaştıkça rengi.
kararır Çileğe benzeyen meyvesi sulu ve tatlıdır. Cvitamini açısından zengindir.
BÖĞÜRTLEN FAYDALARI
Vücuttaki zararlı maddelerin temizlenmesine yardımcı olur. iyi bir antoksidandır.
tansiyonu düşürür ve bedeni güçlendirir. Kadınlarda görülen beyaz akıntıları. kesmeye.
yardımcı olur. Olgun böğürtlen idrar söktürücüdür ve kabızlığa iyi gelir.
Ham böğürtlenin ise ishal kesici özelliği vardır. ve fazlası kabız yapabilir.
böğürtlen gözleri kuvvetlendirir ve ayaklardaki şişkinliği azaltır. basura iyi gelir.
BÖĞÜRTLEN NASIL KULLANILIR
Böğürtlenin meyvesinden, yapraklarından ve köklerinden faydalanır.
yaprakları kaynatılarak suyu ile gargara yapılırsa ağız, diş eti ve bademciklerdeki.
iltahaplara iyi gelir Kökleri kaynatılarak suyu içilirse böbrek kumunun ve taşlarının.
düşmesine yardımcı olur. böğürtlenden şurup ve reçelde yapılır. şurubu göğüs ve solunum.
yolları rahatsızlıklarında oldukça yararlıdır. ayrıca böğürtlen yaralara sürülürse.
iyileşmelerini kolaylaştırır.
CEVİZ
Ceviz vitamin, mineral, protein ve lif açısından çok besleyici bir besindir.
Kalori değeri yüksek bir besin olan bir cevizde sağlığımız için tercih etmemiz.
gereken doymamış yağ vardır.
![]() |
ceviz |
CEVİZİN FAYDALARI
İçerdiği omega 3 ve omeğa 6 yağ asitleri sayesinde beyin.
ve zeka gelişimini destekler . Vücuda enerji verir.
Hafızayı kuvvetlendirir. Vücuttaki zararlı maddelerin vücuttan.
uzaklaştırılmasına yardım eder. Kolesterolü düşürmeye.
yardımcıdır hazımsızlığı giderir. ishal, kabızlık dizanteriyi giderir.
Göğüs ağrılarında ve öksürükte faydası görülür. Ceviz yağı.
bağırsak kurtlarını döker. Ciltteki lekelere sürülüp ovulursa.
lekeleri giderir. nasırlara sürülürse iyileştirir. ceviz, bal ile birlikte yenirse basura iyi gelir
CEVİZ NASIL KULLANILIR
Ceviz ağacının, meyvesi olan cevizin ve cevizden elde edilen ceviz yağının dışında.
kabukları ve yaprakları da kullanılır. yeşil kabukları ezilerek saçları ve elleri.
boyamakta kullanabilir. Ceviz yaprağının kaynatılması ile elde edilen su çay .
olarak içilirse mideyi kuvvetlendirir, boğaz ve bademcik iltihaplarını iyileştirmeye.
yardımcı olur. bu su ile banyo yapılırsa cilt rahatsızlıklarına iyi gelir.
ÇAY
En eski ve en yaygın içeceklerden biri olan çay potasyum ve magnezyum.
gibi minerallerin yanı sıra A vitamini ile B vitamini. açısından da.
oldukça zengindir.
ÇAYIN FAYDALARI
Çay uyarıcı etkisi ile vücuda zindelik verir. Yorgunluğu giderir. Zihni.
uyarır ve konsantrasyonu kolaylaştırır. idrar söktürücüdür. İshali keser.
iltaplanmayı önler. Kalp ve damar hastalıkları ile kansere karşı koruyucudur.
kalp krizi riskini azaltır. Kılcal damarları kuvvetlendirir. Sindirimi kolaylaştırır.
ÇAYIN ZARARLARI
Çayın, bütün bu yararlarının yanında, fazla.
tüketilmesi tavsiye edilmez. 1- 2- bardak. çay.
sindirime yardımcı olurken , çok çay, içmek ise Sindirim sisteminin aşırı uyarılmasına.
sebep olabileceğinden rahatsızlık verebilir. Ayrıca, çayda bulunan bazı maddeler vücudun.
demir mineralini emmesine engel olabilmekte ve bu nedenle demir eksikliğine bağlı kansızlığa.
zemin hazırlayabilmektedir. bundan dolayı, çayı yemekle birlikte içmemek gerekir.
Bununla birlikte, çaya sıkacağınız bir kaç damla limon, çayın bu olumsuz etkisini azaltmaya.
yardımcı olacaktır. Uyarıcı etkisi olan çay fazla içildiğinde çarpıntı ve uykusuzlukta yapabilmektedir.
ÇAY NASIL KULLANILIR?
Çay severek tüketilen bir içecek olmasının yanında cilt bakımı.
için de kullanabilir. Çay cildi sıkılaştırır ve güneşin zararlı ışınlarından.
korur. Soğuk çay ile gözlere pansuman yapılırsa gözü dinlendirir.
ve göz altındaki şişlikleri indirir. Banyodan sonra saçlar çay suyu ile.
durulanırsa saçları parlatır.
DOMATES:
Domates demir, potasyum, kalsiyum ve fosfor mineralleri ile A, B, C
vitaminleri açısından oldukça bir besindir.
![]() |
DOMATESİN FAYDALARIÖzellikle lif açısından zengin kabuklarıyla.
yenildiğinde sindirimi kolaylaştırır.
Mide ve bağırsakların düzenli çalışmasına .
yardımcı olur. ve kabızlığı giderir.iyi bir idrar.
söktürücüdür ve vücuttaki zararlı maddelerin. uzaklaştırılmasına yardımcı olur.
Böbrek taşlarının düşürülmesine yardımcı olur. Kanı temizler. Kanseri, özelliklede prostat kanserini, önlemede çok etkilidir.
kalp hastalıklarına karşı koruyucudur.
Damar sertliği ve romatizmaya iyi gelir.
Yaşlanmayı geciktirir. Cilde tazelik verir.
DOMATES NASIL KULLANILIR?
Domates taze olarak yenebileceği gibi yemeklerde, domates salçası, ketçap.
ve turşu yapımında kullanılır. ayrıca, domates cilt bakımı için de yararlıdır.
Cilde tazelik ve renk verir. Dilimlenmiş domatesi ciltteki sivilce ve siyah noktaların.
üzerine koyup bir süre beklettikten sonra cilt temizlenirse yararı görülür.
Domates ve domates suyu yağlı ciltlere iyi gelir ve derideki gözenekleri sıkılaştırmaya yardımcı olur.
ELMA VE ELMANIN FAYDALARI
ELMA:
Kırmızı ve yeşil renklerde çok besleyici bir meyve olan elma da A, C, E ve B grubu.
vitaminlerin yanı sıra kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, ve sodyum gibi mineraller.
ve çeşitli organik asitler bulunur.
Bu nedenle günde 1 elma dahi günlük vitamin ve mineral ihtiyacının büyük bir kısmı.
karşılamaya yeterlidir.
ELMANIN FAYDALARI:
Sindirim sistemine çok yararlıdır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler.
hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı önler. Böbrekleri temizler ve
böbrek taşlarını düşürmeye yardımcı olur. kolesterolü , tansiyonu.
kan şekerini düşürür. kalp hastalıkları ve damar sertliğine karşı.
koruyucudur. Vücuda kuvvet verir, yorgunluğu giderir. Hastalıklara karşı direnci artırır.
Romatizma, gut ve şeker hastalığına karşı yararlıdır. nefes darlığına iyi gelir.
elmanın kokusu sinirleri rahatlatır ve gevşetir. Besleyici değerinin yanında mide bulantısına.
iyi geldiği için özellikle hamilelere tavsiye edilir.
ELMA NASIL KULLANILIR?
Elma çiğ olarak yenebileceği gibi kompostosu, sirkesi, pekmezi,
çayı yapılabilir. ayrıca suyu da kullanılır. elmayı kabukları ile yemek hem daha iyi besleyici.
hemde sindirim sistemi açısından daha yararlıdır. Elma ve suyu cilt bakımı. için çok yararlıdır.
taze elma suyu yüze ve boyna sürülürse kırışıkların oluşması geciktirir. bir miktar elma sirkesi. suya karıştırıp cilt bakımı ve temizliği, saçlara yumuşaklık ve parlaklık.
kazandırmak için kullanabilir.
FINDIK VE FINDIĞIN FAYDALARI
FINDIK
Demir, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve çinko gibi mineraller, protein ve.
E- VİTAMİNİ açısından oldukça zengin bir besin olan fındık, kalp ve damar.
sağlığı için çok önemli olan doymamış yağ açısından da zengindir. ayrıca B GRUBU Vitaminler
![]() |
fındık |
Çok iyi bir enerji kaynağıdır. vücuda güç ve enerji verir. Beden ve zihin.
yorgunluğunu giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı açısından çok faydalıdır kolesterolü düşürür. kalp ritmini ayarlamaya yardımcı olur. Düzenli olarak her gün .
fındık yemek kalp krizi geçirme riskini azaltmada çok etkilidir.
kansızlığa iyi gelir. vücut ve kemik gelişimini destekler Hamilelerin.
hem kendileri için hemde doğacak çocuk için fındık yemeleri çok fay
dalıdır. cinsel gücü artırır . Varislere iyi gelir.fındık, soğuk algınlığı ve
akciğer hastalıklarına da faydalıdır. ayrıca, cildi güzelleştirir.
FINDIK NASIL KULLANILIR
Fındık yaş ve kuru olarak tüketilebilir. Fındığın yağı da tüketilir.
yaş fındık fazla yenirse ishal yapar. Fındık yağı böbrek ağrılarına.
iyi gelir. ayrıca bağırsak kurtlarını düşürür. Bununla birlikte, yüksek.
tansiyon ve midesinden şikayeti olanların fazla kullanmamaları tavsiye
edilir.
.. Bizi Takip Edin

Tweetle

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder