30.04.2013

ŞİFALI BİTKİLER VE BİTKİLERLE TEDAVİ 1-




ŞİFALI  BİTKİLER  VE  BİTKİLERLE  TEDAVİ 
ACI   BAKLA 
Baklagillerden,   acı  taneli  otsu  bir bitkidir. Yahudi  baklası  adıyla  da bilinir. 

ACI   BAKLANIN  FAYDALARI 
Besleyici   bir  bitkidir. Şeker  hastalığına  karşı  kullanılır.  Tohumları, idrar yollarını. 
temizlemekte   ve idrar   söktürücü  olarak  kullanılır. Ayrıca,  kanı temizleyici ve kurt. 
düşürücü  tesiri de  vardır. Böbreklere  faydalıdır. böbrek taşlarının  ve kumunun  düşürülmesine. 
yardımcı  olur.  Böbrek  iltihabına  karşı  etkilidir.  Ağrı kesici  etkisi  nedeniyle  baş, romatizma. 
acı   bakla  
ve siyatik  ağrıları  için kullanılır .












ADA  ÇAYI 
Dağların   tepelerinde  yabani  olarak  kendiliğinden  yetişen  ada çayı,  uzun yap. 
raklı,   açık  yeşil  renkli,  oldukça  keskin  kokulu bir  bitkidir.  Yaz  başında,
haziran,  temmuz gibi,  çiçek  açınca toplanır  ve kurutulur.  Taze yeşil  yaprak
ları    kullanabilir. 

ADA  ÇAYININ   YARARLARI 
Gaz  söktürücü  etkisi  nedeniyle  mide  ve bağırsak  gazlarını  gidermede  faydalıdır. 
Sindirim  sisteminin  düzenli   çalışmasına  yardım  eder.  Mide  bulantısını  keser.  Uyarıcı. 
etkisi  ile  kan  dolaşımını  hızlandırır  ve vücuda  kuvvet  ve dinçlik  verir. Göğüs  açıcı. 
ve rahatlatıcı  etkisi  astım  hastaları  için  yararlıdır. Dişleri  beyazlatır. ve güçlendirir. 
Sinir sistemi  üzerinde  etkilidir.  Sakinlik  verir,  çok  sinirli  ve  gerginlik  içinde olanlara. 
faydalıdır. 

ADA ÇAYI  NASIL  KULLANILIR 
ada   çayı   
Ada   çayı   özellikle  çayı  yapılarak  içilir . Ayrıca,  yemeklere  ve çorbalara  tat ve koku. 
vermek için  de  kullanılır   Banyo   suyuna  katılırsa  vücuda  zindelik  verilir. 
özellikle   hazmettirici  ve  gaz söktürücü   ve özellikleri   nedeniyle  yemeklerden  sonra. 
içilmesi  yararlıdır. Ada  çayı  suyu ile ağızda  gargara yapılırsa  bademcik,   diş  eti ve
boğazlarda   oluşan  iltihaplar  kısa  sürede  iyileşir. 




AHU  DUDU  
Ağaç  çileği   yada  sultan böğürtleni  olarak ta bilinir. Çalı şeklinde, dikenli, kümeler. 
halinde  olan  ve genellikle  ağaçlık  alanlarda  kendiliğinden  yetişen  bir  bitkidir.
Bazı   bahçelerde  dikimi de  yapılmaktadır   Duta  benzeyen meyvesi .
 kırmızı, etli  sulu ve güzel  kokuludur. meyvesi  taze olarak yenilebilceği.
ahududu 
 gibi kurutul larakta     kullanılır.  Yaz  başında çiçek  açar,  temmuz ağustos aylarında. 
meyvesi  olgunlaşır  ve toplanır.
AHUDUDUNUN   YARARLARI 
Vücuttaki  toksin  maddeleri  dışarı  atar,   kanı  temizler. Vücuda.
dinçlik  verir. Ateş düşürücü   etkisi  nedeniyle  ateşli  hastalıklarına.
karşı yararlıdır. İdrar  söktürücü özelliğiyle   kabızlığı  giderir.
Olğunlaşmış taze  Ahududu  bol  miktarda A  vitamini  barındırır.
ve  çok  faydalıdır. Böbrek  ve  şeker  hastalığı olanların  taze olarak yemeleri  tavsiye.
edilir.
 AHUDUDU  NASIL   KULLANILIR 
Ahududunun   çiçekleri  kaynatılıp  bu  su ile  gargara yapılırsa. 
bademcik,  boğaz  ve dişeti   iltihaplarına  iyi gelir. 
Göz  nezlesinde  göz  banyo  yaptırılırsa  yararlıdır. 
Bir   miktar ahududuyu    ezip püre  haline getirdikten  sonra.
yüze  maske   yapılırsa cildi  sıkılaştırır ve  serinletir  Yaprakları.
ince  kıyılıp  kaynatılarak    çayı  hazırlanabilir.
ANASON   
Gövdesi dik,  çok  dallı  ve  tüylü  bir  bitkidir  Yaprakları  uzun  saplı.
ve  yuvarlaktır,  beyaz  renkte çiçek  açar.  Kırlarda yetişir,  ayrıca  bahçelerde  de 
yetiştirilmektedir.
anason 

ANASONUN   FAYDALARI 
Hazmetmeyi   kolaylaştırır  ve şişkinliği  önler . Gaz  söktürücü   özelliği ile  mide ve bağırsak  gazlarına  karşı.
faydalıdır  İştahsızlığı  ve  bulantıyı  giderir . İshali  ve kusmayı  keser.  Sakinleştirici  etkisi nedeniyle Sinirleri. 
yatıştırır,  ağrıları  hafifletir,  baş  ağrısına da  iyi  gelir. 

Kandolaşımının   düzenli  olmasına  yardımcı  olur, kalbi. 
kuvvetlendirir . Öksürüğe  iyi  gelir  astım,   bronşit, ve nefes darlığı   şikayetlerini  azaltır  Aybaşı   kanamalarını. 
düzene  sokar.  Anne sütünü   artırır.

ANASON   NASIL   KULLANILIR 
Anason  kaynatılarak  içilirse  nefes  darlığı  ve  öksürüğe. 
iyi  gelir  Yemeklerden   sonra  içilirse gazı  giderir. 
Etle   birlikte  kullanılırsa  ete  bir  lezzet   katar. 
Gözlere  sürme  olarak da  çekilebilir.
UYARI 
Anason   çok  miktarda  kullanılırsa uyuşukluk,  başağrısı. 
ve  görme  zorluğuna  neden  olabilir. 


ANTEP   FISTIĞI  (   PİSTACİA   VERA)
Adını   Ülkemizde  en  çok  yetiştiği  yer  olan  Gaziantep ten
alan,  antep  fıstığı  ağcının ,  yağlı  ve ince  kabuklu  yemişine   denir. Besin   değerleri   ve kalorisi yüksek bir. 
besin olan  Antepfıstığı    bol   miktarda  protein  Ve mineral. 
Barındırır  Özellikle  B 1- vitamini   B  2-  vitamini, E  vitamini  ve C vitamini  ile potasyum  magnezyum,  kalsiyum
fosfor  ve demir  minareli  açısından   zengindir. 
Antep  fıstığı  üzerine  yapılan  araştırmalarda, Kronik kalp
rahatsızlıkları  ve  kanser  riskini  azaltan Resveratrol  adlı. 
antioksidan  maddenin  antepfıstığında  bulunduğu  tespit. 
edilmiştir  Ayrıca,  doymamış yağ  oranı  yüksek bir  besin. 
olan  antepfıstığı   kolesterolü   yükseltmez. 

ANTEP FISTIĞININ  FAYDALARI 
Antep fıstığı  vücuda  enerji  verir.  Yorgunluğu  giderir.  Bedeni ve  zihni  kuvvetlen. 
dirir. Cinsel  gücü  artırır .   Karaciğerin ve bağırsakların  düzenli  çalışmasına. 
faydalıdır.  Böbrek  ağrılarına  hafifletir.  Kalp  hastalıkları   riskini   azaltır.  Vücu dunun . 
gelişmesini  destekler.   Hastalarda  iyileşmeyi  hızlandırır. 
Göğsü   yumuşatır  ve  öksürüğü   hafifletir. 

AVOKADO  VE  AVOKADONUN   FAYDALARI 
Avokado  değeri  yüksek  bir  meyve olan  Avokado  yağ ve protein açısındanda. 
oldukça  zengindir   Ayrıca bol  miktarda  A  -  VE  E- vitaminin  yanında   B gurubu. 
vitamnleri  ve  patasyum gibi   mineralleri  içinde  barındıran  besleyici bir  besindir. 

AVOKADONUN  FAYDALARI 
Vücut  dokularının  ve  cildin  yenilenmesine yardımcı  olur. Yaraların  iyileşmesine. 
avokado  
yardımcı  olur.  Yaraların  iyileşmesine  katkıda  bulunur. iyi bir  hücre   koruyucu  ve antiok
sidandır bağışıklık   sistemini   güçlendirir.  Kansere karşı  koruyucudur. 
Kalp ve damar  sağlığı açısından  da  yararlıdır. 









AVOKADO  NASIL  KULLANILIR
Avokado, yağı  suyu  hücrelerin  yenilenmesine  yardımcı olduğu için kozmetik  alanında cilt kremi, losyon  ve güneş  güneş . 
yağlarında  kullanılır  Cildi korur  ve besler  Özellikle kuru, yıpranmış ve  yaşlanmış.
derilerin  yenilenmesine  ve güçlenmesine  yardımcı  olur. Avokadonun içi  ezilerek.
bal ve  biraz  elma sirkesi  ile karıştırıldıktan  sonra  çırpılmış  bir. 
yumurta  sarısı 3  yemek  kaşığı  kadar  zeytinyağı  bu karışıma. 
yavaşça  karıştırılarak  hazırlanacak  maske cilt  kırışıklarını giderme çok iyi

AYVA  VE  AYVANIN  FAYDALARI 
İri pembe  renkte çiçekler  açan    ayvanın  meyvesi  sarı renkli, 
tüylü,  ufak, çekirdekli,  iri  ve serttir.
Ayva,  özellikle   A ve   B vitaminleri  açısından  oldukça zengin. 
bir  meyvedir. 
AYVANIN   FAYDALARI 
Mide  ve bağırsakları  güçlendirir  İshali   kesmekte etkilidir . 
fakat  kabızlığa neden  olabilir.  Karaciğer  tembelliğini  giderir. 
Kanı   temizler Çarpıntı ya  iyi  gelir. 
Bronşit ve verem   gibi   akciğer  hastalıklarına   ve öksürüğe. 
karşı yararlıdır. Gelişmekte  olan  çocuklar  için  özellikle kemik. 
gelişimi   açısından   faydalıdır. 
Ayva  nasıl   Kullanılmalı  ve  Tüketilmelidir?  Ayvayı çiğ  olarak. 
yenmesi  ve  sindirilmesi   güçtür.  bu nedenle,  komposto gibi. 
pişirelerek   yada   reçeli  yapılarak  yenmesi  tavsiye  edilir. 
ayva   çekirdekleri   kaynatılıp  elde  edilen  su,  içilirse   ses kısıklığı  ve  öksürüğe  iyi gelir. 
saçlara  sürülürse  e  parlaklık verir.; egzama   ve  basur. 
memelerine  sürülürse şikayetleri   azaltır.   Yüz  ve  boyun kırışıklığını giderir.
ayva 
Ayva  yapraklarından çay  yapılıp içilirse  gerginliğe  iyi  gelir. 











BADEM  VE   BADEM  YAĞI 
Pembe ve  beyaz  renklerde  çiçekler  açan  badem  ağacının  meyvesi ,  olgunlaştıktan . 
e


sonra sert bir  kabukla  kaplanır  Acı  badem  ve tatlı  badem .
olmak  üzere başlıca iki  çeşidi  vardır. Bademin , diğer kabuklu yemişler  gibi besin değerleri son
derece  yüksektir.  İçerisinde  bol  miktarda    E  Vitamini,
kalsiyum,    magnezyum,  potasyum, ve fosfor  bulunmaktadır. 
Bademin  ezilerek  yağı  elde edilir. 

BADEMİN   FAYDALARI Vücuda,  beyne ve  göze  kuvvet verir. Yüksek   kalori  değeriyle.
kilo  almaya yardımcı  olur. Baş ve  böbrek ağrılarına  hafifletir  Soğuk  algınlığı  bronşite. 
iyi gelir.  badem yağı,  pek çok  şifayı  içinde  barındıran  özel   bir  yağdır. 
Badem  yağı  kabızlığı  giderir. 
Acı badem yağı   böbrekleri  temizler, böbrek iltihabını  gidermeye. ve böbrek kumunu. 
dökmeye  yardımcı  olur.  Basur olan  yere  sürülürse  ağrı   ve yanmaları  giderir.   Egzama. 
  kaşıntılarını   azaltır.   Tatlı  Badem  yağı  en  eski  bakım ürünlerinden   biridir. 
Hassas ve  kuru  ciltlere  sürülürse  cildi  besler  ve pürüzleri  giderir. 
BADEM  VE  BADEM YAĞI  NASIL  KULLANILIR 
Badem   taze  olarak yenebileceği   gibi  olgunlaştıktan  sonra  çekirdeği  de  yenebilir.
Badem yemeklere  ve  tatlılara   ayrı  bir lezzet   katmanın yanında. 
 besin  değerlerinide  artırır.   Badem  yağı  makyaj  çıkarıcı. 
 cilt  temizleyici  ve  yumuşatıcı  olarak  kullanabilir.  Özellikle  hamilelerin  cilt  çatlaklarının. 
oluşumunu  ve iz  bırakmasını önlemek  için  kullanılır. 

BAL
Bir   bitki olmamakla  birlikte,  tam  bir şifa  kaynağı ve doğal  bir ilaç  olan  bal. 
petek  bal 
arılar  tarafından  çiçeklerden   ve meyve  tomurcuklarından  alınan  özlerden . 
imal  edilen  çok  faydalı   bir besindir.  Balın  rengi,  şeker dengesi ve tadındaki .
farklılıkta  tamamen toplanan  nektarlardan  kaynaklanmaktadır. 
Bal  üretimi  çok  büyük  bir çaba  gerektirir  450 gr. ramlık  saf. 
balı  elde edebilmek  için  yaklaşık  olarak  17.000  bal  arısının 10- 
milyon  çiçeği ziyaret  etmesi  gereklidir.


BALIN   FAYDALARI  
Bal  çok  iyi bir  enerji  kaynağıdır.  Besleyici  değeri çok  yüksek  olan  bal.
kansızlar  için  kan  deposudur.  Vücuda  ve gözlere  kuvvet  verir.  Boğaz  ağrılarına.
ve iltahaplara  şifadır  idrar  söktürücüdür.  Mide ve  bağırsaklardaki .
yaralara   ve karın   ağrısına iyi  gelir.  Sinirleri  yatıştırır. ve rahatlatır.
kalp  çarpıntısı  ve yüksek  tansiyona  karşı  faydalıdır. 
Kanı  temizler,   kan  dolaşımını  düzenler.  Damar sertliğine  karşı faydalı olur.
Soğuk  algınlığına  şifadır.   Balllı  süt   bağırsak  parazitlerini   düşürmekte   yararlıdır.
Bala  tuz katılıp  yenirse  balgam  söktürür. Bal  Sarılığa  iyi  gelir. 
Yaraların   iyileşmesini hızlandırır  Cildi  besler,  nemlendirir ve  yumuşatır. 

BAL  NASIL  TÜKETİLİR  VE  KULLANILIR 
Sindirime   gerek  kalmadan  direk  kana  karışır   Özellikle   ılık su şerbet yapılıp  içilirse. 
bir   kaç  dakikada   kana  karışıp  vücuda   enerji  verir.   Bal  yenebileceği   gibi .
cilde  ve yaralara  da sürüle bilir.  Şerbeti  ile  gargara  yapılırsa  boğazları.
rahatlatır.  Çay  ve  süt  gibi  içeceklerde  şifalı bir  tatlandırıcı olarak . 
kullanabilir   yarı : Bebeklere 1 yaşına  kadar  bal  yedirilmemesi tavsiye. 
edilmektedir.
böğürtlen 

BÖĞÜRTLEN 
Beyaz  çiçekleri  yaz aylarında  açan  kolayca buluna bilen  dikenli ve çalı . 
görünümlü bir bitkidir  ham böğürtlen kırmızı renktir olgunlaştıkça rengi. 
kararır  Çileğe benzeyen meyvesi sulu  ve tatlıdır.  Cvitamini  açısından  zengindir. 

BÖĞÜRTLEN  FAYDALARI 

Vücuttaki  zararlı  maddelerin temizlenmesine  yardımcı olur. iyi bir antoksidandır. 
tansiyonu  düşürür ve bedeni  güçlendirir. Kadınlarda  görülen  beyaz akıntıları.  kesmeye. 
yardımcı  olur.  Olgun böğürtlen idrar söktürücüdür  ve kabızlığa iyi gelir. 
 Ham böğürtlenin ise  ishal kesici  özelliği  vardır.  ve fazlası  kabız  yapabilir. 
böğürtlen  gözleri  kuvvetlendirir ve ayaklardaki  şişkinliği  azaltır.  basura iyi  gelir. 

BÖĞÜRTLEN   NASIL   KULLANILIR
Böğürtlenin  meyvesinden,  yapraklarından  ve köklerinden  faydalanır. 
yaprakları  kaynatılarak  suyu ile  gargara yapılırsa  ağız,  diş eti ve bademciklerdeki. 
iltahaplara   iyi  gelir  Kökleri  kaynatılarak  suyu içilirse  böbrek  kumunun  ve taşlarının. 
düşmesine yardımcı olur.  böğürtlenden  şurup ve reçelde  yapılır. şurubu göğüs ve solunum. 
yolları  rahatsızlıklarında  oldukça  yararlıdır.  ayrıca böğürtlen  yaralara sürülürse. 
iyileşmelerini   kolaylaştırır. 

CEVİZ 
Ceviz   vitamin, mineral, protein  ve lif açısından  çok besleyici  bir besindir. 
Kalori değeri  yüksek bir besin  olan bir cevizde  sağlığımız için  tercih  etmemiz. 
gereken doymamış  yağ vardır.
ceviz  













CEVİZİN  FAYDALARI 
İçerdiği  omega   3 ve omeğa 6  yağ  asitleri  sayesinde  beyin. 
ve  zeka  gelişimini  destekler . Vücuda enerji  verir. 
Hafızayı  kuvvetlendirir. Vücuttaki  zararlı  maddelerin  vücuttan. 
 uzaklaştırılmasına  yardım eder. Kolesterolü  düşürmeye. 
yardımcıdır hazımsızlığı  giderir. ishal,  kabızlık dizanteriyi  giderir.
Göğüs ağrılarında  ve öksürükte  faydası görülür.  Ceviz yağı. 
bağırsak  kurtlarını döker.  Ciltteki  lekelere  sürülüp ovulursa. 
lekeleri  giderir. nasırlara  sürülürse iyileştirir. ceviz,  bal ile birlikte yenirse basura iyi gelir

CEVİZ  NASIL  KULLANILIR 
Ceviz ağacının,  meyvesi olan cevizin  ve cevizden  elde edilen  ceviz yağının dışında. 
kabukları  ve yaprakları  da kullanılır.  yeşil  kabukları  ezilerek  saçları ve elleri. 
boyamakta kullanabilir. Ceviz  yaprağının  kaynatılması  ile elde  edilen  su çay . 
olarak içilirse  mideyi  kuvvetlendirir,  boğaz ve bademcik  iltihaplarını  iyileştirmeye. 
yardımcı  olur.  bu su ile banyo yapılırsa cilt rahatsızlıklarına  iyi  gelir. 


ÇAY 
En eski  ve en yaygın  içeceklerden  biri olan  çay potasyum ve magnezyum. 
gibi  minerallerin yanı  sıra A   vitamini  ile   B  vitamini.  açısından da. 
oldukça  zengindir. 

ÇAYIN   FAYDALARI 
Çay  uyarıcı  etkisi ile  vücuda  zindelik verir.  Yorgunluğu giderir. Zihni. 

uyarır  ve konsantrasyonu  kolaylaştırır. idrar  söktürücüdür. İshali  keser.
iltaplanmayı    önler. Kalp  ve  damar hastalıkları  ile  kansere  karşı koruyucudur. 
kalp  krizi riskini  azaltır.  Kılcal  damarları  kuvvetlendirir. Sindirimi  kolaylaştırır. 









ÇAYIN  ZARARLARI 
Çayın,  bütün  bu yararlarının yanında, fazla. 
tüketilmesi  tavsiye edilmez. 1- 2- bardak. çay. 
sindirime  yardımcı  olurken , çok  çay, içmek   ise  Sindirim  sisteminin   aşırı  uyarılmasına. 
sebep  olabileceğinden  rahatsızlık  verebilir. Ayrıca, çayda bulunan  bazı maddeler vücudun. 
demir  mineralini emmesine  engel olabilmekte  ve bu  nedenle demir eksikliğine  bağlı  kansızlığa. 
zemin  hazırlayabilmektedir. bundan  dolayı, çayı  yemekle  birlikte  içmemek  gerekir. 
Bununla  birlikte,  çaya sıkacağınız  bir kaç damla  limon,   çayın  bu olumsuz etkisini azaltmaya. 
yardımcı  olacaktır. Uyarıcı etkisi olan çay fazla  içildiğinde  çarpıntı ve uykusuzlukta yapabilmektedir. 

ÇAY NASIL  KULLANILIR?
Çay severek tüketilen bir içecek  olmasının yanında cilt bakımı.
için de kullanabilir. Çay cildi sıkılaştırır  ve güneşin  zararlı  ışınlarından. 
korur. Soğuk çay ile gözlere  pansuman yapılırsa gözü dinlendirir. 
ve göz altındaki şişlikleri  indirir. Banyodan sonra  saçlar çay suyu ile. 
durulanırsa saçları  parlatır. 

DOMATES:
Domates demir, potasyum, kalsiyum  ve fosfor mineralleri ile  A, B, C
vitaminleri  açısından  oldukça bir besindir. 









DOMATESİN FAYDALARIÖzellikle lif açısından zengin kabuklarıyla. 
yenildiğinde  sindirimi kolaylaştırır. 
Mide ve bağırsakların  düzenli çalışmasına . 
yardımcı olur. ve kabızlığı giderir.iyi  bir idrar. 
söktürücüdür ve vücuttaki  zararlı maddelerin. uzaklaştırılmasına  yardımcı olur. 
Böbrek  taşlarının düşürülmesine yardımcı olur.  Kanı temizler. Kanseri,  özelliklede prostat kanserini, önlemede  çok etkilidir. 
kalp hastalıklarına  karşı koruyucudur. 
Damar sertliği  ve romatizmaya  iyi gelir. 
Yaşlanmayı  geciktirir. Cilde tazelik verir. 




DOMATES NASIL  KULLANILIR?
Domates   taze  olarak   yenebileceği  gibi  yemeklerde, domates salçası, ketçap. 
ve  turşu yapımında  kullanılır.  ayrıca,  domates cilt  bakımı  için de yararlıdır. 
Cilde  tazelik ve  renk  verir.  Dilimlenmiş domatesi  ciltteki  sivilce  ve siyah  noktaların. 
üzerine  koyup bir süre beklettikten  sonra  cilt temizlenirse  yararı  görülür. 
Domates ve domates suyu  yağlı  ciltlere iyi  gelir  ve derideki  gözenekleri sıkılaştırmaya  yardımcı olur. 

ELMA  VE ELMANIN FAYDALARI 
ELMA:
Kırmızı   ve yeşil renklerde  çok besleyici  bir meyve  olan  elma da  A, C,  E ve  B grubu. 
vitaminlerin  yanı sıra  kalsiyum, potasyum,  magnezyum, fosfor,  ve sodyum  gibi  mineraller. 
ve çeşitli  organik asitler  bulunur. 
Bu  nedenle   günde  1 elma dahi  günlük  vitamin  ve mineral  ihtiyacının  büyük bir kısmı. 
karşılamaya  yeterlidir. 










ELMANIN  FAYDALARI:
Sindirim sistemine  çok yararlıdır. Bağırsak faaliyetlerini düzenler. 
hazmı kolaylaştırır ve kabızlığı  önler.  Böbrekleri temizler ve 
böbrek taşlarını  düşürmeye yardımcı olur. kolesterolü , tansiyonu. 
kan şekerini düşürür. kalp  hastalıkları  ve damar  sertliğine karşı. 
koruyucudur. Vücuda  kuvvet verir, yorgunluğu giderir. Hastalıklara karşı direnci artırır. 
Romatizma, gut ve şeker  hastalığına  karşı yararlıdır. nefes  darlığına iyi  gelir. 
elmanın  kokusu sinirleri  rahatlatır ve gevşetir. Besleyici değerinin  yanında  mide bulantısına. 
iyi geldiği  için özellikle  hamilelere tavsiye edilir. 

ELMA  NASIL  KULLANILIR?
Elma çiğ olarak  yenebileceği   gibi kompostosu, sirkesi,  pekmezi,  
çayı   yapılabilir. ayrıca  suyu  da kullanılır. elmayı  kabukları  ile yemek   hem daha iyi besleyici. 
  hemde sindirim sistemi açısından daha  yararlıdır.  Elma ve suyu cilt  bakımı. için  çok yararlıdır. 
taze elma suyu  yüze  ve boyna sürülürse  kırışıkların  oluşması  geciktirir.  bir miktar  elma  sirkesi.  suya karıştırıp cilt  bakımı  ve temizliği, saçlara  yumuşaklık ve parlaklık. 
kazandırmak için kullanabilir. 

FINDIK VE FINDIĞIN  FAYDALARI 
FINDIK 
Demir,  kalsiyum, potasyum,  magnezyum ve  çinko gibi  mineraller, protein ve. 
E-  VİTAMİNİ  açısından  oldukça  zengin  bir besin olan  fındık,  kalp ve damar. 
sağlığı için çok önemli olan  doymamış  yağ açısından da zengindir. ayrıca  B GRUBU Vitaminler 
fındık 
bakımından  da  zengindir. 












Çok iyi  bir enerji kaynağıdır.  vücuda  güç ve enerji  verir. Beden  ve zihin. 
yorgunluğunu  giderir. Fındık, kalp ve damar sağlığı  açısından  çok faydalıdır  kolesterolü  düşürür. kalp ritmini  ayarlamaya  yardımcı  olur. Düzenli  olarak  her gün . 
fındık  yemek  kalp   krizi  geçirme riskini  azaltmada  çok etkilidir. 
kansızlığa  iyi gelir. vücut  ve kemik gelişimini  destekler  Hamilelerin. 
hem kendileri  için  hemde doğacak  çocuk için  fındık yemeleri  çok fay
dalıdır. cinsel  gücü artırır . Varislere iyi gelir.fındık, soğuk  algınlığı  ve
akciğer  hastalıklarına da faydalıdır. ayrıca, cildi güzelleştirir. 

FINDIK  NASIL  KULLANILIR
Fındık yaş ve kuru  olarak  tüketilebilir. Fındığın  yağı da tüketilir. 
yaş  fındık  fazla yenirse  ishal  yapar.  Fındık yağı  böbrek ağrılarına. 
iyi gelir.  ayrıca bağırsak kurtlarını düşürür. Bununla birlikte, yüksek. 
tansiyon  ve midesinden  şikayeti olanların fazla kullanmamaları tavsiye
edilir. 








Widget for Blogger by blogokulu.blogspot.com/a>


.. Bizi Takip Edin
Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder