2.06.2013

ŞİFALI BİTKİLER 3




GREYFURT ( CİTRUS PARADİSİ
Bol  miktarda   C  VİTAMİNİ  barındırmasının  yanında,   A VE B gurubu  vitaminleri  ile kalsiyum, potasyum,  magnezyum, bakır, sodyum  ve  fosfor  mineralleri  açısından da . 
zengin bir meyvedir.

FAYDALARI 
Özellikle yemeklerden önce yenirse iştah açar. 
Hazmı kolaylaştırır. Mikrop öldürü  ve kabızlık. 
gidericidir. Karaciğerin  çalışmasına yardımcı olarak  kanı temizler.  vicutaki zararlı maddeleri  uzaklaştırmaya  yardımcı olur. 
Bağırsakların düzenli çalışmasına  faydalıdır. 
idrar söktürür uyarıcı bir meyve olan  
greyfurt,  bedensel  ve zihinsel  yorgunluğu gidermeye  faydalıdır. Diş etlerini  korur.ve diş
eti  kanamalarını durdurmaya  yardımcı olur. 

GREYFURT NASIL  KULLANILIR?

Greyfurt, dun meyvesinin yanında  suyu  kabukları da kullanılır. 
Greyfurt, tun suyu  taze sıkılmalı  ve sade  içilmelidir. kabuklarından . 
marmelat yapılabilir. greyfurt suyuna  batırılmış  bir pamuk ile sarkık . 
cilt silinirse  cildi  gerginleştirmeye  yardımcı olur.  yapılan bazı araştır. 
mal ,da greyfurt meyvesinin  ve suyunun  kilo vermeyi  kolaylaştırdığı. 
belirlenmiştir Greyfurt  diyeti olarak bilinen  yöntemde, kişi  normal diye
tini uygulamasının  yanında yemekler den önce  bir adet greyfurt  yiyerek. 
ya, da  1 bardak  greyfurt suyu içerek  diyetini  greyfurt  ile destelemek
tedir 

UYARI
Greyfurt  suyu  bazı ilaçların  etkisini , ölümle sonuçlana
bilecek  seviyede  artırabildiği için,  ilaçlarla  birlikte. 
kullanılmamalıdır.

HAVUÇ
Bol  miktarda  A VİTAMİNİ   barındıran  Havuç B, C, D ve  E  vitamin
leri.  açısından, da  oldukça zengindir. Ayrıca  karo,ten şeker.
fosfor ihtiva eder. 

FAYDALARI
Bağırsakları  çalıştırarak sindirime yardımcı olur. 
idrar ve gaz söktürücüdür.  Kabızlığı  giderir. 
İshali keser. Bağırsak iltihaplarını  ve böbrek ağrılarını. 
giderir. Bağırsak kurtlarını düşürmeye yardımcı olur. 
Vücuda, kalbe ve gözlere  kuvvet verir. cinsel gücü  artırır. Bitkinliğe ve Kansızlığa  iyi gelir.  Astım, Bronşit.
gibi  solunum yolu hastalıklarına ve öksürüğe, karşı fay
dalıdır. Kansere karşı koruyucudur.  Kandaki kolesterol
oranını  düşüren  Havuç, kalp hastalıkları ve damar  sertliğine  faydalıdır.  Kalp  krizi  ve felç riskini  azaltır . Vücuttaki zararlı maddeleri. 
uzaklaştırmaya  yardımcı olarak  kanı temizler. Cilde  tazelik ve canlılık verir. Cilt hastalıklarına.
karşı yararlıdır. Romatizma  ve gut  hastalığına  iyi  gelir. Diş etlerini güçlendirir. 

NASIL  KULLANILIR
Havucun  kökü, yaprakları  ve  tohumları kullanılır. Ayrıca havucun suyu.  m
ve turşu,suda  tüketilir. Kurutulmuş  tohumları  kaynatılarak  yapılan çay  iştah açar. 
ve anne sütünü artırır. Havuç tohumu  ayrıca aybaşı kanamaları na da. 
iyi gelir. Rendelenmiş havuca  limon suyu  katılarak  hazırlanan  maske özellikle  yağlı ciltlere. 
faydalıdır.  Havuç suyu mide ve bağırsak  hastalıklarına, da  faydalıdır. 

ŞİFALI BİTKİLER HURMA 

HURMA AĞACI  VE MEYVESİ  ( PHOENİX)
dactylifera:  Dekoratif  yapraklı  bir palmiye türü olan Hurma ağacı tropikal. 
ve ılıman iklimlerde  yetişen bir ağaçtır. Besleyici  değeri oldukça  yüksek. 
olan  Hurmanın  meyvesi , en temel  vitaminleri,  özellikle, de  B9   Yani Folik. 
Asit ve  proteinleri   bünyesinde barındırır.   Ayrıca   kalsiyum, magnezyum, potasyum,
fosfor,  demir,   ve  sodyum  mineralleri  ile  meyve  şekeri açısından da  zengin. 
hurma 
bir besindir. 


FAYDALARI
Bedensel  ve zihinsel  yorgunluğu azaltır.
Vücuda  enerji  verir. Cinsel  gücü artırır. 
Kansızlığı azaltır. Hamile ve yeni doğum yapmış. 
olanların  kendilerini toparlamasına  çok yardımcı olur. 
Ayrıca anne sütünü artırır. Stresi ve gerginliği  azaltır. 
Sindirimi  kolaylaştırır ve kabızlığa iyi gelir Kansere. 
kalp ve damar  hastalıklarına koruyucudur. 
Kalp  krizi  riskini azaltır. Bronşit, verem,  kuru öksürük. ve  soğuk algınlığına  iyi gelir. Vücut  ve kemik  gelişimini  destekler. 
ve kemikleri güçlendirir. 

NASIL  KULLANILIR 
Hurma  yaş  meyve  olarak yada  kurutularak  yenebilir.  Hurma tatlısı da yapıl.
maktadır  Ayrıca  hurmanın  çekirdekleri  yakacak olarak , lifleri  ise  kumaş . 
yapımında kullanılmaktadır.  kuru hurmanın  kalori değeri  daha fazladır. 
Oldukça besleyici  bir meyve  olan  hurma vücudun  ihtiyaç duyduğu  pek çok. 
vitamin ve minerali  içinde  barındırması ile özellikle çocuklar, hastalar ve hamile
ler  için oldukça  faydalıdır. 

BİBERİYE 
Kuşdili adıyla da bilinen Biberiyenin, iğneye benzeyen  kokulu yaprakları yazın. 
toplanarak  kurutulur.  Biberiye  süs bitkisi  olarak,da  yetiştirilmektedir. 
biberiye 



BİBERİYENİN FAYDALARI
Sindirime faydalı  bir besin olan biberiye mide ve. 
bağırsakları  uyararak  hazmı kolaylaştırır. İdrarı. 
ve bağırsak gazlarını  söktürücüdür. Vücuda  zindelik.verir.
verir. Damar tıkanıklığını  önlemeye yardımcı olur.
Migren  türü baş ağrılarını, hafifletir, çarpıntıyı. 
giderir Astım ve bronşite  karşı faydalıdır. 
Kansızlığa ve   sarılığa  iyi gelir. biberiye yağı . 
romatizma  olan yere sürülürse romatizma ağrılarını. 
dindirir    

BİBERİYE  NASIL  KULLANILIR 
Biberiyenin yaprakları, yapraklarından elde edilen  yağı  ve çiçekleri. 
kullanılır. Cilt   bakımı  içinde  kullanılan  biberiye cilde esneklik ve . 
sıkılık verir. bir litre kadar suya  biberiye  ve kekik yağı karıştırıp  . 
cilde sürülürse, cildi temizler ve yumuşatır. Ayrıca  sivilcelere de. 
iyi gelir.  burkulan eklemlere  ve deri yaralarına  sürülürse faydası. 
görülür. 

FISTIK  ( YER FISTIĞI  )
Protein, yağ ve E VİTAMİNİ  açısından  zengin bir besin olan  fıstıkta.
B GRUBU VİTAMİNLER ile  fosfor, magnezyum, potasyum, sodyum. 
ve  kalsiyum  mineralleri de bulunur. 

FISTIĞIN FAYDALARI 
Yer fıstığı  vücuda enerji  ve kuvvet verir. kasların ve kemiklerin güçlenmesini sağlar. 
cinsel  gücü artırır. Zihinsel  ve bedensel  yorgunluğu giderir.
yer  fıstığı 
öğrenmeyi  kolaylaştırır. Kalp sağlığına iyi gelir. kandaki  kolesterol, oranını düşürerek. 
kalp ve damar hastalıkları  riskini  azaltır. başta meme, prostat  ve kalın  bağırsak. 
kanseri olmak  üzere  kansere karşı koruyucudur.  bağışıklık sistemini destekler. 
kandaki  şeker oranını  ayarladığı için  şeker  hastalarına  faydalıdır. yer fıstığı  yağı. 
 kabızlığa iyi gelir  gastrit, mide yanması  ve ekşimesi  şikayetlerini azaltır.


FISTIK ( YER FISTIĞI )  NASIL KULLANILIR 
Fıstık genelikle  çerez  olarak  yada tatlılara  ayrı bir lezzet  katmak için kullanılır. 
Ayrıca, fıstıktan elde edilen  fıstık yağı da kullanılmaktadır.  fıstık içini,  üzerini
kaplayan  zarı  ile birlikte yemek daha faydalıdır.

ŞİFALI  BİTKİLER  ISIRGAN OTU
Daha  çok   yol kenarlarında  ve duvar diplerinde  kendiliğinden ve üzerinde. 
yakıcı tüyler  bulunan  bir bitkidir. 



FAYDALARI 

Romatizma, ve mafsal  ağrılarına iyi  gelir. 
kansere karşı koruyucudur. 
egzama ve çıbanlara  karşı faydalıdır. 
iştah açar  idrarı artırır ve kanı temizler.
boğaz ağrılarına iyi gelir. aybaşı  halini düzenler. 
bunun  kanamasını keser.  böbrek  kumlarını dökmeye yardım  eder.  balgam  söktücüdür.

ISIRGAN OTU NASIL KULLANILIR 
Isırgan otunun  gövdesi,  yaprakları,  tohumları ve kökü kullanılır. 
ısırganın yemeği de yapılır. ısırganın  kökü  kaynatılarak  saçlar  bu su ile yıkanırsa. 
saç dökülmesine, kepeğe ve yağlı saçlara  iyi gelir. 
Mantar zehirlenmelerinde ısırgan otu  kaynatılıp  içilirse  faydası görülür. romatizma. 
olan yerlere  vurulursa  ağrıları  azaltır.

BERGAMOT ÇAYI  YAĞI VE ESANSI 
Bergamot  bitkisi :  Turunçgillerden , daima yeşil  kalan  bir ağaç olan bergamot. 
meyvesinin  kabuklarından  hoş kokulu  bergamot esansı  elde edilir. bu esası elde. 
bergamot  çayı 

edilir  bu esans  özellikle  bergamot  aromalı  çay ve ilaç  yapımında kullanılır. 

FAYDALARI 
Bergamot esansı  çay ve ilaçlara hoş bir koku verir. 
bergamot  yağı  depresyona karşı oldukça etkilidir. 
rahatlatıcı etkisi ile  uyku bozukluklarına iyi gelir. 
mikrop öldürücüdür.  böbreklerin düzenli  çalışmasına. 
yardımcı olur.

BERGAMOT  NASIL KULLANILIR
Genellikle kozmetikte, ilaçlarda ve çaylarda  koku.
ve farklı  lezzet vermek amacıyla kullanılır  ayrıca  bergamot, tan elde. 
bergamot yağı tedavi amacıyla da  kullanılır. kabuklarından da bergamot. 
reçeli yapılır.

ŞİFALI BİTKİLER VE BİTKİLERLE   TEDAVİ 
Bitkiler besin maddesi olarak  kullanılmalarının  yanı sıra  binlerce yıldır.
 ilaç,  bakım malzemesi , parfüm  ve boya yapımı amacıyla da kullanılmaktadır. 
özellikle  eski mısır, Mezopotam ya  çin  ve hindistan,  medeniyetlerinin.
de  yüzlerce  şifalı bitki  içeren  çeşitli eserler hazırlanmıştır daha sonrada
 bu eserler  İslam ve avrupa tıbbına  temel  teşkil  etmişlerdir. 
bilhassa, Avrupa,da  avicenna  olarak bilinen  ibni sinanın  800 ,den fazla. 
bitkisel  ve hayvansal  ilaçtan  bahsettiği  Tıp  Kanunu  kitabı  avrupa. 
üniversitelerinde  yüzlerce yıl referans olarak kabul edilmiştir.
Günümüzde, özellikle sentetik ilaçların  yan etkilerinin de ortaya çıkmasıyla  birlikte.
şifalı  bitkilerin  tedavi  amacıyla  kullanımları  ve bu bitkilerin  etkileri. 
hakkındaki  araştırmalar  giderek artmaktadır.
Bu bölümde  yüzlerce farklı  şifalı bitkinin  özellikleri , sağlık açısından. 
etkileri  ve faydaları ile kullanışları  hakkında  bilgiler bulabilirsiniz.
bitkilerin  tedavi amacıyla  kullanımı bilinçli olarak  yapılmalıdır ve bitki.
kullanımının doktorunuzun  önereceği  tedavi alternatif  değil, destekleyi.
ci  olduğu unutulmamalıdır Bazı bitkilerin, faydalarının  yanında aşırı. 
dozlarda  zararlı etkileri de  olabilmektedir. bu nedenle, bitkileri . 
dozunda ve iyice araştırarak  ve mümkün olduğunca  uzman  kişilerden. 
yardım alarak kullanmak  ve herhangi  beklenmeyen  bir etki görüldüğünde.
kullanılan dozu  yeniden  ayarlamak  yada  gerekiyorsa  kullanımı  tamamen kesmek.
gerekir. bitki kullanımında çocukların, hamilelerin, yaşlıların ve bazı. 
 hastalıkları  olanların  durumlarına  özel   hususlara  dikkat edilmelidir.
Örneğin ; meyan kökü  ülser  şikayeti olanlar için faydalı  olmakla  birlikte  yüksek tansiyonu.
şikayeti olanların  tansiyonunu  daha da yükseltebileceği için  ya ülsere. 
karşı  başka bir alternatif  kullanılmalı  yada meyan kökünün  yanında. 
 tansiyonu dengeleyici  olarak sarımsak alınmalıdır. 
Ayrıca, bebeklerde, çocuklarda ve hamilelerde  her türlü bitkisel ve sentetik.
ilacın kullanımının çok sınırlı olduğu  anlaşılır.
İbni   sina 










ŞİFALI YAĞLAR  VE FAYDALARI  NEYE İYİ GELİR
Melisa yağı: Sinir gerginliği  ve streste yatıştırıcı, mide ve gaz söktürücü. 
nefes darlığı, astımda  ve romatizmada antiseptik etkisi ile  tedavi yardımcı.
olarak  kullanıldığı  bilinmektedir.
Kullanımı:  
Dahilen, günde  3 bir fincan  suya 3-4 damla damlatılarak  içilmesi ;  haricen
banyo suyuna damlatılarak  kullanılması, da  tavsiye edilir.
Menekşe  yağı:  Cildi  yumuşatıcı,  saçları  canlandırıcı  ve besleyici.
deri hastalıklarına  karşı  etkisi olduğu  bilinmektedir. 
melisa  yağı 









Menekşe yağı: Cildi yumuşatıcı, saçları canlandırıcı  ve besleyici, deri hastalıkları
karşı etkisi  olduğu  bilinmektedir. 
Kullanımı:
Haricen cilde masaj  ile  saçlara  friksiyon  yapılarak kullanılması tavsiye edilir.


menekşe yağı 















Nane yağı: Mide bulantılarını  kesici gaz söktürücü  hazmı  kolaylaştırıcı  sinirleri  kuvvetlendirici
nane  yağı 
migren,  ve sinirsel baş ağrılarında  rahatlatıcı, sünizitleri  açıcı  özelliği olduğu. 
bilinmektedir. 
Kullanımı 
Dahilen  günde 3 defa  bir şeker parçasının  üzerine  ve ya  bir fincan  suya.
 4- 5- damla  damlatılarak  içilmelidir. haricen cilde masaj  şeklinde  uygulanmadı.
gerekir. 




Okaliptüs  yağı :
Antiseptik ve balgam söktürücü,  soğuk algınlığı  ve sünizitleri  açıcı. 
ateş düşürücü  ve romatizma rahatsızlıklarına  karşı etkisi olduğu. 
bilinmektedir.
Kullanımı:
Dahilen günde 3 defa  4- 5- damla damlatılarak  içilmelidir. 
okaliptus   yağı 
hiç bir zaman cilde uygulanmamalıdır.


Papatya yağı: 
Ağrı kesici cildi besleyici  ve yara iyi  edici , boğaz iltihaplarına ve güneş  yanıklarına karşı. 
etkisi olduğu bilinmektedir. 
Kullanımı:
Haricen cilde masaj  şeklinde  sürülerek ;dahilen bir fincan  suya 4-5 damla damlatıp  gargara.
papatya yağı 
yapılarak  kullanılması tavsiye edilmektedir.











pelesenk yağı
Romatizma  ağrılarında  kullanıla bilir. 
Kullanışı
haricen cilde masaj şeklinde  sürülerek  uygulanması tavsiye edilmektedir
pelesenk  yağı 








Portakal  yağı:
portakal yağı 
Romatizma rahatsızlıklarında hazımsızlık, cildi sıkılaştırıcı. 
sivilce ve akne kurutucu  kan dolaşımı düzenleyici  sinirleri . 
yatıştırıcı antiseptik  özelliği  olduğu  bilinmektedir. 
Kullanımı:
Dahilen günde  3 defa 1 fincan  suya 4- 5 damla damlatıp içilerek. 
haricen cilde masaj  şeklinde  uygulanması tavsiye edilir. 


rezene yağı 
Rezene  uçucu yağı:
Mide  ve gaz söktürücü, şişkinlik,  ve hazımsızlık  giderici,  yara iyi edici  ve . 
cildi  besleyici özelliği  olduğu bilinmektedir. 
Kullanımı:
1 fincan suya 6 - 7 damla  damlatıp  içilerek haricen yara üzerine. 
sürülerek  kullanılması  tavsiye edilir. 





Saf zeytin yağı:
Dahilen müshil ve safra sökücü  haricen  yatıştırıcı, yumuşatıcı, saçları besleyici. 
ve güçlendirici,  cildi canlandırıcı olarak kullanabilir. 
Kullanımı:
Harice, vücuda masaj şeklinde  saçlara friksiyon uygulanarak  yapılarak sürülmesi. 
Dahilen aç karnına 1- 2 çorba kaşığı  alınması tavsiye edilir.
saf  zeytin yağı 

Sarımsak yağı:
sarımsak  yağı 
Mikrop öldürücü , hazmı kolaylaştırıcı,  iştah açıcı. 
tansiyon düşürücü  ve antiseptik olarak kullanabilir.


sarı sabır yağı 



sarı sabır yağı:
Haricen  yara çıban, sivilce,  yanık, ve yanık ağrılarında, dahilen  kabızlıkta bağırsak etkili. 
müshil etkili  olduğu 
bilinmektedir.

Sedir ağacı yağı:
Vücuda masaj yaparak  sürülür  meme  kanserine faydalı  olduğu görünmüştür.
Kullanımı:
Dahilen bir çay bardağı  suya  5- 6 damla  damlatıp  içilmesi tavsiye edilir. 


sedir ağacı yağı













soya  yağı:
Kolesterolü düşürür Omega  3  ve  yağ  asidi   bakımından.
zengindir. 
Kullanımı:
Dahilen aç karnına  1 çorba kaşığı  içilerek ;  haricen masaj  şeklinde.
sürülerek  kullanılması  tavsiye edilmektedir.
soya yağı 














Susam yağı:
Dahilen müshil  haricen cildi  besleyici, kirpik, kaş, ve saçları  besleyici etkileri  etkileri.
olduğu bilinmektedir.
Kullanımı:
Dahilen aç karnına  1 çorba kaşığı  içilerek ; haricen  masaj şeklinde  sürülerek. 
kullanılması tavsiye edilmektedir.
susam  yağı 

tarçın yağı
tarçın  yağı 
Kabızlık giderici,  gaz söktürücü  ve antiseptik.
özelliği olduğu  bilinmektedir koku verici  olarak, ta kullanılır.
Kullanımı
Dahilen 1 fincan, suya ve ya bir parça  şekere.
 4- 5 damla damlatıp içilerek; haricen  kaşıntı, haşere sokmalarına
karşı  sürülerek  kullanılması tavsiye edilir.











Widget for Blogger by blogokulu.blogspot.com/a>


.. Bizi Takip Edin
Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder