GIDA ALERJİSİ
Gıda
alerjisine 3 yaşından küçüklerde %8, erişkinlerde %2 sıklığında rastlanır. Gıda
alerjisinden sorumlu birkaç özel gıda
vardır:Çocuklarda süt, yumurta, yer fıstığı, balık ve fındık ;erişkinlerde ise
yer fıstığı, fındık, balık ve kabuklu deniz hayvanları gibi.
Gıda ile ortaya çıkan
alerjilerde, deri, mide bağırsak sistemi ve solunum sistemi , bulguları, ortaya
çıkabilir; bunlar alerji ile ilgili antikor olan
ALERJİ NEDİR
Çevremizde
yaygın olarak bulunan alerji, bazı keşi,diğer daha fazla
duyarlı olup olmayan) çok daha abartılı bir reaksiyon verirler. Bu
duruma alerji denilmektedir.
Toplumda
yaşayan bireylerin yaklaşık %30, alerji,
bünye,Bu kişiler duyarlı oldukları bazı alerjilere karşı özel tipi, antikorlar aracılığıyla abartılı
bir Reaksiyon oluşturur, yeteneğin, bu tip antikorlara bağlı olarak bazen
değişik alerjik hastalıklar ortaya
çıkabilir Ancak tek başına alerjik
bünyeye sahip olmak, yani atak olmak bir hastalık olmayıp alerjik hastalıklara bir çeşit aday olma, yatkın olma
durumudur.
GIDALARA BAĞLI
ALERJİK RAHATSIZLIKLAR
Toplumda
yaşayan, kişiler, %15-20, bazı gıdalara
karşı alerjisi olduğunu söylerken,
yapılan araştırmalarda bu oranın %1- 2 den fazla olmadığı gösterilmiştir Besin alerjilerine çocuklarda daha sık
rastlanır Yaş ilerledikçe bu durum çoğunlukla ortadan kalkmaktadır. Gıdalar
alerjik olaylar dışında da besin zehirlenmeleri, besin önemli, sorunlara yol
açabilirler ve bunların alerjik olaylar dışında, besin zehirlenmeleri, besin gibi önemli sorunlara yol açabilirler
ve bunların alerjik olaylardan ayrımı zor olabilir En sıklıkla alerjiye yol
açan besinler İnek sütü tavuk yumurtası, soya fasulyesi ceviz, fındık, balık
ile buğday ve diğer tahıllar.
TEDAVİ
En etkili
tedavi yöntemi, elbet,teki diğer alerji hastalıkları tedavisinden farksız
olarak duyarlı olunan gıdadan .
uzak
durmak, onu yememektir, Tabiî ki bunu söylemek kolay ama günlük pratikte
uygulanması pek o kadar da kolay bir iş
değil Özellikle ülkemizde dışarıda yenen veya hazır olarak alınan gıdalarda
bu ayırımının nasıl yapabileceği
önemli bir sorun hangimiz bakkaldan
aldığımız çikolatanın içinde nelerin ve hangi miktarda olduğunu biliyoruz ki? Alerjik
olan kişiler her şeyden önce bir alerji
kliniğinde incelenmeli ve nelere
karşı duyarlı oldukları kesin olarak
ortaya çıkmalıdır. Bu ancak bir uzman
denetiminde yapılan bazı deri / kan ve oral provokasyon testleri ile olmaktadır
Kişiler bu esnada yedikleri her gıdayı
ve olmuşsa alerjik reaksiyonları bir not
defterine kaydederek doktoruna yardımcı olur Eğer
alerjinin sebebi tespit edilebilirse,
belki de kişiler ömür boyu bunlardan
uzak duracak.
Tabii duyarlık zamanla da kendiliğinden
düzelebilmektedir.
Eğer
diyet tedavi, ise ve ya hasta uyamıyor, zaman bazı antibiyotik, alerjik ilaçlar
devreye girmektedir.
GENETEĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLER
Bir canlıya, başka bir
canlıdan gen aktarılması veya genetik yapıya müdahale ile yeni genetik
özellikler kazandırılmasını sağlayan teknolojiye gen teknolojisi
GEDO
Bir
canlıya genellikle, farklı türlerden
olmak üzere, adlandırılan bir veya çok genin
aktarımı ve eklenmesiyle elde
edilen yeni canlı Genetik olarak değiştirilmiş
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN OLUMSUZ YÖNLERİ
Bu
teknoloji ile elde edilmiş olan, ürünlerin
genetik müdahaleler esnasında arzu
edilmeyen ve beklenilmeyen nitelikler
kazanması söz konusu Modern tarım birçok
çiftçiyi verimi yüksek tek bir bitki ve
hayvan çeşitlerine yöneltmiştir. Ancak
gıda
üreticileri çeşitliliği bir kenara bıraktıklarında, kimi özelliklerle, birlikte
çeşitler ve ırklar da ortadan kaybolabilmektedir. Gen havuzundaki bu hızlı
daralma uzmanları kaygılandırmaktadır.
Dünyada
840 milyon insan hala açlık çekmektedir ve bundan çok daha fazla sayıda insan
da yetersiz beslenmeye maruz kalmaktadır. Bu güne denk sergilenen küresel
çabalara dünyadaki açların sayısının
azaltılabilme,
adına yeterli mesafe alınmamıştır.
GENETİĞİ DEĞİŞTİRİLMİŞ ÜRÜNLERİN OLUMLU YÖNLERİ
Birim alandan daha fazla verim elde
edebilmemizi sağlayan çeşitlere sahip
olabiliriz.
Verimin
artma,ve uygulanacak bakım ve mücadele
masraflarının azalması ile maliyetlerin düşmesi. Besin öğeleri,zenginleştirme imkan ( vitamini, demir katkısı
istenilen
katkı ile istenilen, içerikte gıda elde
etme şansına sahip olabiliriz ürünlerin
içinde
yenilebilir
aşılar bulundurma imkanı, Aşı yüklemesi, yapılma şansı ile, bir çok hastalığın, mücadelesinde pratik ve ucuz yönteminin
sağlanma, mümkün olabilir Uygun
olmayan şartlarda bile yetişe bilen ürün
çeşitleri Çok zor şartlara bile dayana
bilen inatçı bir yapıya
sahip
dayanıklı ürün ,,,, çeşitlerinin elde edilebilmesi Genetik değiştirme çalışmaları
halen mısır, pamuk, patates vb ürünlerde
zararlılara, soya, pamuk, mısır, kolza, çeltik, vb ürünlerde yabani ot
ilaçlarına dayanıklılık patates, çeltik, mısırda, bitki hastalıklarına dayanıklılık ayçiçeği, soya, yerfıstığı, vb
ürünlerde bitkisel yağ
kalitesinin.
artırılması,
domates, çilek vb. ürünler,
olgunlaşmanın geciktirilmesi ( raf ömrünün uzatılması) domates aroma artırılmasına yönelik, Ayrıca
genetik.
değiştir,
çalışma, ineklerde süt üretimini yüzde 10- 15 oranında artıran bir doğal, bir
formunu üretmekte, 60 daha, peynir yapımını sağlayacak peynir mayası için gıda
enzimlerinin üretimde, besin değeri yüksek gıda üretimi ( örneğin, vitamini) demir içeriği yüksek çeltik,üretim, gibi alanlarda sürdürülüyor.
ORGANİK TARIM VE ORGANİK ÜRÜNLER
Tarımsal
üretimde kullanılan kimyasalların ( ilaç, gübre gibi) olumsuz etkileri, insan
ve toplum sağlığı üzerindeki zararlarını artırarak kendini hissettirmeye
başladı.
Tüm bu
olumsuz etkilerin ortadan kaldırılması amacı,
kimyasal gübre ve tarımsal savaş ilaçlarının hiç ya da mümkün
olduğu kadar az kullanılması, bunların
yerini aynı görevi yapan organik gübre
ve biyolojik savaş yöntemlerinin alması temeline dayanan Ekolojik tarım sistemi geliştirilmiştir.
FOSFOR VE NİTRAT
Son
yıllarda gerek tarım, ilaçların, gerekse gübre,
bilinçsizce kullanımı bitkisel kullanımı bitkisel üretimde artışın
yanında kalitesiz ve insan sağlığını tehdit edecek ürünlerin ortaya, çıkmasına ve insan sağlığını tehdit edecek
ürünlerin ortaya çıkmasın, neden
olmuştur.
Toprağın, derinleri, sızan fosfor ve nitrat tatlı su
kaynaklarına ulaşmakta, bu da insan, evcil
hayvan ve yaban hayatı açısından ciddi problemlere yol açmaktadır Ayrıca kimyasal tarım ilaçları toprakta birikmekte, bitki sağlığını olumsuz yönde etkileyerek ekolojik dengeyi
bozmaktadır.
ÜRETİMİ BELİRLEYEN
TALEP
Ülkemizde, üretilen ekolojik ürünler
büyük ölçüde yurt dışı pazarlara gönderildiğinden ekolojik ürün üretim
miktarı ve çeşitliliği yurt dışından gelen talepler doğrultusunda şekillenmektedir. ihracat organizasyonunun
gerekliğinden dolayı üretimler,
organizasyon kuruluşları tarafından
sözleşmeli olarak çiftçilere yaptırılmaktadır.
Günümüzde, organik, ürün Pazarı giderek büyüyor. Gıdanın yanı sıra mineral veren
bitki, yosun hapı, doğal boyalı giysi
organik pamuktan üretilen bebek giysileri, ekolojik havuz temizleyicileri gibi farklı ürünler bulunduğunu belirten .
bir
organik ürün üreticisi, yeni yatırımcıları uyararak, zeytinyağından sabuna, hamam setin
turşuya kadar çok geniş yelpazeye
sahip
bir doğal ürün mağazası
açıyor .. Bizi Takip Edin

Tweetle

Hiç yorum yok:
Yorum Gönder