16.01.2013

EV TEMİZLİĞİ İÇİN PRATİK BİLGİLER-1



EV HANIMLARI İÇİN PRATİK BİLGİLER

Her bayan  evinin  temiz  olmasını  ister   ve pırıl,  pırıl  olmasını  ev toparlamak.
en yorucu  işidir , ertisi  günü  yaptığımız  temizlik  ertesi günü  eser kalmaz.
ev temizliği için   bazı  pratik  bilgiler den  edineceğiz  pratik bilgiler  sayesinde .
işlerimizi  daha kolay  yola sokacağız   ve  daha az  yorulacağız.




TOZ  BEZLERİ

Toz  bezleri   sildiğimiz   yüzeye  toz bırakıyorsa.


 durulama   suyuna  bir  miktar  gliserin  koyun
ve deneyin   göreceksiniz  farkı  bezinizde   toz bırakmıyacak .

Cam  silerken suyun içine  tuz konulduğunu   hiç  duydunuzmu  camlarınızı  silerken .
İçine biraz  tuz koyunuz  daha kolay  temizlenir .
hem  pırıl  pırıl  olur. farkedeceksiniz

CAM  SİLERKEN

 KRİSTAL  AVİZELERİ  PARLATMAK  İÇİN

Taşlı  kristal    avizelerimizin    siğara   dumanı  toz dur  bu yüzden avizeleri
yıkamak  ve  temizlememiz    gerekir   detarjan  yerine  karbonat,.

sirkeli   su  kullanırsanız  daha temiz  olacaktır  ve  geç  kirlenir

ÇAMAŞILARIMIZI    DONMAMASI   İÇİN

Kışın   balkona  astığımız   çamaşırlar  donar  çamaşılarımız .
donmaması   için  yumuşatıcı  koyduğumuz   gözüne   tuz  koyun .
ve  soğuktan etkilenmiyecek   daha  çabuk  kurur.


MUTFAK  İÇİN  PRATİK  BİLGİLER


Çaydanlığınızın  içinde   biriken   kireç torsunu    temizlemek  için .

 15   dakika   kadar    içinde kaynatın.



SÜRAHİNİN  TEMİZLENMESİ

Sürahinizin   dibi    kir    tutmuş   ise,    içine   bir  avuç tuz   ile   sirke   koyup  çalkalayınız   tertemiz   olacaktır



 





BAKIR  KAPLARINIZIN     TEMİZLENMESİ

Bakır   kaplarınızı    parlatmak  için   bir  bezi  sirke  ile

hafifçe    ıslatıp   bakırı   ovun   çelik   tencereniz  pırıl,  pırıl   olur.





.HALI  VE   KİLİMİN   KAYMAMASI  İÇİN   YAPMANIZ
GEREKENLER
  

Ufak   halı,   ve  kilimlerin    kayması    nasıl  önlenir.
Bu   tür  kilimlerin   kaymaması   için  serilen   tarafının   dört  .

ayrı    köşesine   birer   ince  lastik  veya   köpük   sünger parçası.
dikmeniz  kafi gelecek .


ZEYTİN YAĞ  LEKESİ

Zeytin  yağ  lekesini    çıkarırken   bir  lokma   ekmek içi  yuvarlanıp .

lekenin   üzerinde   gezdirilmelidir.







 MEYVE  SUYU   LEKESİ
Eğer  örtünüze   meyve  suyu   döküldüyse   hemen tuz .
serpin  ilk  yıkamada   çıkacaktır.

YUMURTA  LEKESİ

Yumurta    lekesini   çıkarmak  için  önce  soğuk  suda  bekletmeli .


sonra ılık sabunlu  suda  yıkamalıyız

TAZE  CEVİZ  LEKESİ
.Taze    ceviz   lekesini   elden  çıkarmak  için ,  eller   önce.
bir  iki   dakika  kadar   sirkeye   batırılmış   bir  pamukla   ovulurYESS OK
 sonrada    soğuk  suyla  ovulur   ve  yıkanır.








ÇAY  VE  KAHVE  LEKESİ

Çay   ve  kahve  lekelerini  karbonatla   silerek  çıkartabilirsiniz.






 .   BALIK   KOKUSU

Balık   kızartıktan sonra   mutfağa   sinen  kokuyu   gidermek  için .
bir  kapta  1 çay  bardağı    su  ve  2  çorba   kaşığı  sirkeyi  kaynatınız.

BIÇAĞINIZ DAKİ  KOKULARI   ÖNLEMEK  İÇİN  

Eğer   bir  kaç  sebze    birden   ayıklayacaksınız   soğandan  başlayarak .
 havuçla   noktalamayı   tercih   edin   havuç  soğanın   sindirdiği.
kokuyu  yok eder    Ayrıca  taze   nane   yaprakları  ile  bıcağın   ucunu   .
ovuşturursanız   koku   çıkacaktır   bu  yöntemi   soğan  kokusunun  sindiği  .

diğer  araçlar   ve  kaplar   içinde    uygulaya   bilirsiniz.







YENİ   ÇAMAŞIRLAR

Yeni  çamaşırlarınızın    apresini    bozmak  için   bunları    sodalı   ve  ya  .

tuzlu    suya   batırın   Kaynatırken  oluşan     buharı    önlemek  için .
tülbent  içine   koyduğunuz   defne  yapraklarını    kaynama  suyuna  atınız.




ÇAY  LEKELERİ  

Beyaz  çamaşır  üzerinde  olan   çay  lekesini  limon  suyuyla  silip

soğuk  suyla  durulayın  Renkli  kumaşın  üzerinde  olan leke  yeniyse.

yumurta  sarısını    suyla   karıştırarak   ovuşturun    leke  etkisiyle.
 gliserinli  suyla    karıştırarak   ovuşturun    leke  eskiyse gliserinli  .
suyla  silin     Halı  üzerindeki   çay  lekesini  ise   ispirto   ve  sirke   karışımı .

ile  silerek   çıkarabilirsiniz.






KURUYAN   EKMEK

Evdeki  kuruyan  ekmeklerinizi  sakın  atmayın .  Kuru  ekmekleri

fırında   kızartıktan   sonra   mikserinizde   öğütürseniz.


galeta   tozunuz   hazır  olmuş   olur.

OCAK    TEMİZLEME

Balık  kızarttıktan  sonra   ocağınızın  üzerinde  bir parç

limon  kabuğu   yakarsanız,   balık  kokusunun  evinize
sinmediğini  farkedeceksiniz    limon  kabuğu  yerine.
portakal   veya  mandalina    kabuğunu  kullanabilirsiniz.

MANGAL   IZGARANIZI  TEMİZLEMEK

Ilıkken    cam  sille   temizleyin  ve  ya  ılıkken .
nemli  gazete   kağıdına   sarın   bir  müddet   sonra .
sertleşmiş    artıkların    yumaşadığını  göreceksiniz.

CAM   KIRIKLARI    TEMİZLEMEK
Temizlersiniz    fakat   kıymıkları    göremezsiniz  bunuda   temizlemek .

için   ıslak  pamuk    imdadınıza   yetişir

 YUMURTA  VE  MUHAFAZASI

İyi  yumurtanın   akı  berrak   , seffaf   ve jel  kıvamında    olur .
kırıldığında    tavada    su  gibi  yayılmaz     Yumurta  sarısı  .
ışığa   tutulduğunda    ortada   yuvarlak  gölge   şeklinde  görülür.
 Krıldığında  tavada  sarı  kolayca patlamamalı  1.1.5 santimetre  yüksekliğinde.
olmalıdır  Yumurtalar güneş ışığından  korunmalı  5.  12.  derece  de .
buzdolabında  muhafaza  edilmeli  ve nakliyesi yapılmalıdır.
Yumurtalar  oda  sıcaklığında  12. dereceden  yüksek  sıcaklıklarda  kaldığında.
bozulabilir   ve yenilmesi   halinde  alerjik  hastalıklar  sindirim  sistemi  bozukları
olabilir.







KAN  LEKESİ   RENKLİ   KUMAŞLARDA  NASIL  ÇIKARILIR
Nişaştayı  suyla   karıştırarak   bir  hamur   yapın   bunu   lekeli yere  sürerek .
kurumasını   bekleyin   Sonra  fırçalayarak    temizleyin   bir başka  usülde.
aspirin  tabletini    azıcık    suyla  eritip    lekeli   yeri  .
bununla  örtmektir   İyice  kuruyunca   fırçalayarak   temizlersiniz.
 Halıda    kan   lekesi    yerleri   beyaz  sirkeyle    ovuşturun .
 AKLINIZDA  BULUNSUN
Balıkları  temizlemeden yarım   saat  kadar   dondurucuda   bekletirseniz.
temizleme  işi  sizi   daha   az  yorar   balık  pişirirken  hiç de hoş  olmayan .
bir  koku kaplar    evi   bunu   önlemek  için  de   kabın  içine .
bir kaç defne   yaprağı   atmayı   deneyin .
SÜT  TAŞMAMASI  İÇİN  NE YAPMALIYIZ 
Çok   yağlı   taze  süt  kaynatılırken   çoğu  kez   dibi  tutar .
tencerenin   dibini  temizlemekte  güç  olur  Bunun  için   sütü .
 kaynama  kabına    koymadan önce   kabı    temiz  su  ile   çalkalayın .
urutmadan  içine   sütü  döküp   kaynatın  dibi  tutmayacaktır .








SIKTIĞINIZ  LİMONLARI  ATMAYINIZ

Değersiz  olarak   gördüğünüz    limon kabuklarını   güneşli  bir yere

koyup   kurutursanız   iyi bir  temizleme  aracına  sahip  olursunuz.
 bu kurumuş  kabuklarla   özellikle   isli   ve  yağlı  mutfak eşyalarınızı
ovarken   şaşırtıcı   sonuçlar   alırsınız.







HALINIZIN  EZİLMİŞ   YERLERİ  
Halılarınızın ezilmiş  yerlerini  düzeltmek için  ılık  ütüyü,  ıslatılmış .
bir  bezle ezilmiş  yerlerin  üzerine  gezdirin  bu  işlemi  yaparken  ütüyü
çok  fazla  bastırmamaya   dikkat  edin   ezilmiş   olan   kısımların.

dikleştiğini   göreceksiniz   gerekirse  birazda   fırçalaya  bilirsiniz.




ÜTÜ  SARISI

Ütünün   sarattığı  çamaşırın   sararan  kısmını   nemlendirin    üstüne.

mısır nişaştası   serpin   ve  bir  bez    aracığıyla   nemli  kısmı   ütü .
ile  kurutun    lekenin   yok  olduğunu   göreceksiniz.







KURUMAMIŞ   KAN  LEKESİ

Kurumamış   kan  lekesini    çıkartmak   için   lekenin  üzerine   biraz.

nişaşta   serpmek   ve    nişaşta   kuruduktan  sonra   fırçalamanız  yeterlidir.
 kurumuş   lekeler   içinde   bir  litre  suya   katacağınız   iki yemek kaşığı .
amonyak   işinizi  görecektir   leke   bu  karışım   ile   fazla   bastırmadan  .
silinirse   yok  olacaktır.




AÇIK  RENGE  BOYANMIŞ KAPI  VE TAHTALAR
Ellerinizin,   beyaz  ve ya  açık  renge   boyanmış   kapı   ve  tahtalar
üzerinde    nasıl   kötü   izler    bıraktığını  bilirsiniz.
Tahta  eşyalar    böyle  kirlendiği   zaman   yapacağınız   işlem .
şundan   ibaret    Çiğ  patatesi  ortadan   ikiye   bölün   .
ve   lekeli   yere  hafifçe  sürün    lekeler   hemen  yok  olacak.
ve  eşya   eski   haline  dönecektir   Ayrıca    tahta  eşyalar   böyle.
kirlendiği  zaman   yapacağınız   işlem   şundan  ibaret
Çiğ   patatesi  ortadan   ikiye   bölün   ve  lekeli  yere
hafifçe   sürün   lekeler    hemen  yok   olacak   ve  eşya   eski  haline
 dönecektir    Ayrıca  tahta   eşyayı     temizlemek   için
iki  çorba  kaşığı   çayı  kaynar  su   içine    atın  su   soğuduktan
sonra   renkli  kapı   ve  ya  tahtalı   eşyalı   sünger  yardımıyla.
 bu  su   ile  yıkayın   yumuşak   bir  bezle  kurulayın 









 MAKAS VE  BIÇAKLARDAKİ   PAS LEKESİ

Makas   ve  bıçaklardaki   pas  lekesini    çıkarmak  için   en iyi  çare  gazdır.

Pas olan   yeri    bir   kaç  defa   gaza  batırılmış   bir  bezle  silin

sonrada    yünlü    bir  kumaş   parçasıyla    kurulayın .





YAĞLI  ŞİŞELER  NASIL   TEMİZLENİR

Önceden   detarjan la   yıkayın   sonra  durulanan    şişenin   içine   .

sodalı   su  koyarak    sallanmaya    başlanır    beş  dakika  kadar.
sallanan   şişe   çalkalanıp   bu  sefer   içine   kahve  telvesi    ilave  edilir.
 bir  süre    bu  şekilde    sallanan   şişe  kısa  bir  zaman  sonra  yağlardan .
tamamen   temizlenmiş    duruma  gelecektir.





BLENDIR    TEMİZLİĞİ

Mutfakların   vazgeçilmez   yardımcılarından   blendırları  temizlemek.

epey  yorucudur.  Fakat,  pratik   bir  yolla   blendırı   çok  kolay  temizleye.
bilirsiniz.  Bunun  için   blen dırın   yarısına   kadar  ılık  su  doldurun .
ve  çalıştırın  İçindeki  tüm  lekelerin    çıktığını  göreceksiniz.







SARARMALAR ..

plastik    eşyalar  zamanla   sararır   eski haline döndürmek  için   onları.

 yarım  saat  boyunca    biraz   beyazlatıcı    katacağınız    sıcak  suda .
bekletin   eğer    yüksek   ısıdan     ötürü    ütünüzün  demiri    sarardıysa.
Oksijenli   suyla  ovmanız   yeterli  olacaktır.








SÜTLÜ  SOSLARA   TUZ
Tuzun   bazen  sütü   kestiğini   unutmayın    tabii   önleminizi
almayıda   bu  nedenle    beşamel   ve  diğer   sütlü   soslar.
hazırlarken   kıvamları   bulduktan  sonra   tuz koyun .



KURUYAN    EKMEKLER
Evdeki   kuruyan  ekmeklerinizi   sakın  atmayın   kuru  ekmekleri .
fırında kızarttıktan sonra   mikserinizde   öğütürseniz   galeta   tozunuz  .
hazır  olmuş  olur.










EVİNİZDEKİ   BALIKLARIN   KOKUSUNU  YOK ETMEK
Balık  kızarttıktan  sonra   ocağınızın    üzerine   bir  parça  limon  kabuğu.
yakarsanız   balık   kokusunun   evinize   sinmediğini   farkedeceksiniz.

 limon  kabuğunuda     kullanabilirsiniz.









MAYDONOZU   NAYLON   KUTUYA   ATIN

Çarşıdan,  pazardan  aldığımız   maydonozlarınızı   dereotunuzu  uzun .

zaman    dolabınızda   bozulmadan    sararmadan    saklamanın   yolunu.
biliyormusunuz    bunun  için   maydonoz   ve  dereotunu  önce  güzelce.
 yıkayın    temiz  bir   peçeteyle   sarıp   iyice   kurulayın .
Temiz  kapaklı    bir  naylon   kutuya   koyup   buzdolabına.
kaldırın    uzun müddet  bozulmadan   kaldığını   göreceksiniz .







LEZZETLİ    CİĞER

pişirdiğiniz  ciğerin  daha  lezzetli   olmasını    istiyorsanız   ciğeri

pişirmeden   yarım   saat   kadar   önce  sütün   içinde   bir  süre.
bırakın    bu  şekilde   çiğerin   tadına   tat   katacaksınız.

EVLERİNİZDE   GÜVELERİN   YOK  OLMASI

Güvelerin   dolaplarınızı   istila,  etmelerini   önlemek  için   büyükçe .

bir  portakal   alın   ve  portakalın   üzerine   kabuğu   görünmiyecek  kadar.
 sık  biçimde   karanfil   batırın   bu  karanfili    portakalı   altına  bir  bez  parçası .

 koyarak    giyecek    dolaplarınızdan    uzak  tutmuş   olursun

PATATES  PİŞİRİRKEN
patates   pişirirken    pişirme  suyuna   koyacağınız   bir  kaşık   sirke,
hem  patateslerin   renginin    sapsarı   kalmasını   sağlar  hemde  .
daha  sağlıklı   olur.




ET SUYU  PİŞİRMEK  İÇİN  EN   DOĞRU   VE  PRATİK   YÖNTEM

Etsuyunuzun  daha  berrak   görünmesi  için   pişirirken   içine .

kar  haline   getirilmiş   yumurta  beyazı    katın    etsuyunuz  pişerken .
köpürdüğünde    kepçenize   yapacağınız   yumuşak   hareketlerle.
 kenarlardaki    köpüğü   toplayabilirsiniz.
HAFİF  HAMUR  

Açtığınız   hamurun   hafif  olmasını   istiyorsanız   içine   bir   bir  miktar.
maden  suyu   katmayı   deneyin .
EKMEK    PİŞİRME
Eğer   evde   ekmek  yapıyorsanız   işte   size  ekmeğinizin   daha .
geç  bayatlamasını    sağlayacak   sihirli   formül   bir   miktar  patatesi
haşlayarak   ezin  ve  ekmek    hamurunuzun   içine  ilave  edin .

BAL  NASIL   SAKLANIR

Kahvaltı  sofraların  vazgeçilmez   yiyeceği olan   balın   saklama .
koşullarına   dikkat  edilmezse   şekerlenir      ve besin  değeri .
kaybolur    bu  yüzden    bal   kavonozu     sıcak  olmayan  .
serin     karanlık     bir  yerde     saklamak     daha  iyi  olacaktır.
 Gün  ışığı    alan    bal  bozulur  ayrıca    kavonozun    kapağı   .
açık  kalırsa    nem   alır   ve  tadı    acımtırak    olur.







MARUL   SAKLARKEN

Marullarınızı     uzun  süre   tazeliğini    koruyarak    saklamak  için .

önce  bir  saat   su  dolu   bir  kapta   tutun   daha  sonra   buzdolabına .
açık   kısmı   aşağı   gelecek   şekilde   yerleştirin    böylece  marullarınızı .
10  " boyunca   dirilişini   kaybetmeden    saklaya bilirsiniz.





SARIMSAĞIN  SAKLANMASI

Soymuş   olduğunuz    sarımsakları   tuzla  birlikte   mutfak  robotunda.

kıyarak   az  miktarda    su  ilavesiyle  bir   bir  kavonozda    saklaya
bilirsiniz    bu  karışım    4  " hafta   boyunca    buzdolabında.

nesafesini  kaybetmez.
AYVA  REÇELİ
Ayva   reçeli   yaparken    renginin    güzel,   ayvanın    yumuşak   ve suyunun .
pelte   gibi   olması   için    kaynayan   şekerin   suyunu   çekmesine   fırsat .
vermeden    ayvaları     daha  önce    pişirip   yumuşattıktan    sonra.
şekerini    katın     ve   hafif   ateşte    iki  saat  pişirin .

CAMLARDAKİ  BOYALARI   ÇIKARMAK  İÇİN
Camlardaki    yağlı  boya    ve  badana    lekelerini    çıkarmak   o  kadar  .
zor  değil   terebentin   şişesini   sıcak    su   dolu   kaba    batırıp  .
biraz   ısıtın    bununla   camdaki    lekeleri  silin  .
Daha  sonra    sirkeli  su    ile  camlarınızı   bir  kez   daha   .
silerseniz     pırıl,  pırıl  olduklarını    göreceksiniz.




SALÇANIN  BOZULMAMASI 
  
Şişeye  koydunuz   salçanın   bozulmasını   engellemek  için  şişenin .
ağzını   kapatmadan    önce  mantarlarını   zeytin  yağına   batırın .
 böylece     mantarlarını     zeytin yağına    batırın   böylece   mantarla .
şişe  arasında    sızdırmazlık     sağlayacak    şişenin   hava   almasını

ve  salçanın      bozulmasını    engellenmiş    olacaksınız.
SALÇA  YAPARKEN
Evde   salça    yaparken     kıvamını     tutturamadınız   salçanız    sulu .
olduysa   endişe  etmeyin   içine   bir  miktar   rendelenmiş    ekmek.
ekleyin   ve  bir  dakika     daha  pişirin    ekmekler    salçanızın    fazla
suyunu  emecektir .





REÇELİN İŞEKERLENMES 

Reçelinizin     şekerlenmesini     önlemek    istiyorsanız    serin   ve  karanlık
bir  yerde    saklayın    şekerlenmiş   reçelinizi  oda   sıcaklığında .
bir   gün   bekleterek    eski   akışkan    halini    almasını    sağlayabilirsiniz.









YUMURTA  HAŞLARKEN   ÇATLAMAMASI  İÇİN
Yumurta   haşlarken    çatlamaması   için   yumurtanızı   bir kepçe.
yada   kaşık   içinde   su   dolu    bir  kabın    içine  koyun .

AKLINIZDA  BULUNSUN  
Çarşaf   dolabınızı   düzenlerken    her  takımı   yastık    yüzlerinden .
birinin    içine   yerleştirin    çarşaf    değiştireceğiniz   zaman    tüm  takımı.
elinizi    bir  atışta    bulmuş    olursunuz.








 VAZODAKİ  ÇİÇEKLERİN  ÖMRÜNÜ UZATMAK  İÇİN

Vazonun   suyunu   her  gün  değiştirin   sapların    ucunu    birer .
santim    kesin    Suyun   içine    biraz  kömür    ve  ya
kömür  tozu   atın     suya    bir   parça   kesme  şeker    atın .
Suya   aspirin    atın    Özellikle    kamelya    için   çiçekleri    porselen .
ve   ya   cam  vazolar    yerine    bakır    vazolara    koyun.
Ömürlerini    iki  kat     uzayacaktır     Tabiiki    bu  yöntemlerin   hepsini.
bir   arada   uygulamayın .

KAŞAR  PEYNİRİNİN   KURUMASI
Kaşar  peynirinizin    kurumasından    şikayetçiyseniz    ağzını    hava  almıcak .
şekilde   kapatacağınız     cam  bir  kavonoz   içinde    peynirinizi    saklamak.
işinizi görecek  ve peyniriniz    kurumıyacak .








SANDVİÇLERİ SAKLARKEN
Ekmek içi   ile hazırlamış  sandiviçleri      saklamanın   en  kolay  yolu.
bu   sandviçleri   üst  üste  koymak    nemli   ve  iyice  sıkılmış    bir  peçeteye
sarmaktır    böylece    sandiviçleriniz    uzun   zaman    tazeliğini   korucaktır.








BALIĞI   SUDA  TAŞIYIN

Aldığınız    balıkları   özellikle    eviniz  uzak    ve ya  eve  gelmeniz    çok .

zaman   alcaksa   mümkünse   suyun  içinde   taşıyın   alışveriş  yapıyorsanız.
balığı    oda  sıcaklığında    ve suyun    dışında   1"  2" saat  tutmamalısınız.








BAKIR  TENCERELER

Bakır tencerelerinizi   ve bu  malzemeden  yapılan  diğer tüm eşyalarınızı.
kaya  tuzu  ve  sirke ile  silerek ilk  günkü  ışıltısına  kavuşturabilirsiniz.

ZARARSIZ  MUM
Mumlarınızın  damlamamasını  istiyorsanız  size bir önerimiz
var 3  saat  süre ile  mumları tuzlu  suda  bekletin  ve daha sonra bir
bezle  kurulayın  artık  hiç damlatmıyacak  ve leke  yapmıyacaklardır

DİŞ  MACUNU  BİTMİŞSE
Bir sabah  uyandığınızda  diş macunuzun   kalmadığını  görürseniz
ne  yaparsınız  Dişlerinizi  fırçanıza damlatacağınız  1- 2- damla limonla
fırçalayın  ancak  çalkalamayın  işe yaradığını göreceksiniz.








YAPIŞAN KURABİYELER
pişen   kurabiyeler tepside  soğunca yapışır  ve parçalanmadan  çıkmaz
bunu önlemek için  kurabiye  tepsisini  yeniden  fırına  sokup  kızdırınız
Kolayca  tepsiden  ayrılacaklarını göreceksiniz  eyer kurabiyeleri
 dizmeden  önce tepsiye  unlarsanız  bu şekildede  kurabiyelerinizin
yapışmasına engel  olabilirsiniz  Kekin  kalıptan  kolayca  çıkarmak için
fırından  çıkarıldıktan sonra  15- dakika  kalıbıyla  Islak bir bezin
üzerinde bekletin  sonra  bıçağı  kekin çevresinde   dolaştırarak   kalıpı
ters çevirip  keki dışarı  atın






YUMURTA  AKININ  MARİFETLERİ
Yumurta akının  dantelleri  ve oyaları  kolalamak için kullanıldığını   biliyormuydunuz.
Evet usulünü  bilirseniz  dantel oyalarınızı   yumurta  akıyla   kolalayabilirsiniz.
bunun için kolanacak  olan  dantel veya  oyayı  düz  bir zemine  mesela  masa üzerine
gergin  bir şekilde  serin  temiz bir yumuşak  bir bez parçasını  yumurta akına  batırıp
oya   yada dantelin üzerine  sürün  Artık yapılacak iş  kurmayı  beklemek .
yumurta akının  marifeti burada  bitmiyor  et suyunu kaynatırken  köpüklenmesinden
rahatsızmı oluyorsunuz  bir yumurtanın akını   iyice çırpıp  kaynama suyuna atın
hem köpüklenme  son bulacak  hemde daha lezzetli  bir yemek  pişirmiş  olacaksınız.

AYAKKABI  SEÇERKEN  DİKKAT  EDİN
Günlük hayatımızda  en sık  kullandığımız  ancak  en az değer
verdiğimiz  organlarımızdan  biride  ayaklarımızdır  çoğu kez  bil
meden ayağımızın şeklini bozar ve  tedavi ihtiyaç  duyarız  Ayak şeklinin
bozulması .
1-Uzun süreli  yüksek topuklu  ve burnu  dar ayakkabılar  giymek
2- Ayak  kaslarının  yetmemesi  sonucu .
3- Bazı iltihaplı  hastalıklara bağlıdır   Genellikle kadınlarda  görülen
bu tip  şekil bozukluklukları  için ortopedise  baş vurmak  gerekmektedir
Çünkü geçirmedikten sonra  bunların tedavisi  vardır.
tedavi edilmezse   ayakta durma  ve yürümeyle  artan  ağrılar
oluşmaya başlar  Ayağın  şekli iyice  kaçar ve giyilen  her ayakkabı  ayağı
vurmaya başlar  bunlara  yol açmamak için  ayakkabı  seçerken  önü   geniş
topuğu  fazla yüksek olmayan   yumuşak  ayakkabılar  seçilmeli

KIRMIZI  LAHANA  SAKLAMASI
Salatalarda  kullanmak  üzere elinizin  altında  sürekli  doğranmış  kırmızı
lahana olmasını  istermisiniz  işte size  bir hafta  boyunca  tazeliğini .
koruyacak   bir saklama yöntemi  kırmızı  lahananızı    incecik  doğrayın
tuzlu ovun  ve ağzı sıkı  kapanan   bir kapanan bir kapa  koyup  üzerine
sirke ekleyin   doğranmış kırmızı lahananız  istediğiniz  an hazır.

MUMLARIN    ÖMRÜNÜ  UZATMAK
Mumların  ömrünü  uzatmak istiyorsanız kullanmadan
iki saat  kadar önce buzdolabının derin dondurucusuna  koyarak  bekletin  Soğumuş
ve iyice  sıklaşmış  mumunuz   daha uzun ömürlü  olacaktır

ÇATAL  BIÇAK   PARLATILMASI  
Bulaşık makinası  çatal bıçaklarınızı   karartıyorsa  bunu önlemenin  kolayı var
bulaşık makinesinin  detarjan   gözüne ayda   bir kere olmak  üzere çamaşır suyu koyun
böylece çatal ve bıçaklarınızın  kararmasını engellediğiniz  gibi onları parlatmış olursunuz




PASTA  MEYVELERİ
Pasta   yaparken  kullanacağınız  meyveleri  toz şekere  bulayın   böylece
meyveleriniz  daha  uzun süre dayanacaktır .







SALAMIN  KURUMAMASI
Salamınız  buzdolabında  hem kurur  hemde  tadını  kaybeder Eğer salamınızı
Keten ve pamuklu  bir bezin içine  koyarak  serin  bir yerde saklarsınız.
kurumasını engeller  ve  nesafetini  korursunuz.













TÜL  PERDELER
Beyaz tül  perdeler pencerede  dura, dura kararır   değimli  Gerçi  önceleri
yıkamayla  bu siyahlık  gider  ama daha sonraları   bu kararmayı  gidermek
 kolay  olmaz  onun için size  tavsiyemiz  yıkama suyuna  1- 2- çorba kaşığı
toz şeker  katmanızdır.






ALTIN  TEMİZLİĞİ 
Bir litre suya  15 gr sabun  rendesi ve  100 gr amonyak ilave edin
Temizlemek  istediğiniz  altın eşyalarınızı  bu karışımın içinde  yarım saat
kadar bırakın  sonra soğuk suyla  çalkalayın  ve deri  parçasıyla   temizleyin

BALIĞI   SAKLAMA
Aldığınız balığı  hemen  pişirmiyeceksiniz  pullarını  ve içini  vakit kaybetmeden
temizleyin  yıkayın  ve iyice kurulayın  son olarak   2 gün içinde   pişirmek şartıyla.
plastik bir kabın  içerisinde  buzdolabında saklayabilirsiniz.













SODALI   İÇECEKLERİN  GAZI
Sodalı  içeceklerin  gazlarının   kaçmamasından   şikayetçiyseniz  bu içecekleri
buz  dolabına  baş  aşağı  yerleştirin  içeceğin  gazı  şişenin  dibinde toplanacak
 ve kapaktan   kaçma  ihtimali  kalmıyacak







SEBZELERİ   SUDA  BEKLETMEYİN
Sebze  ve  meyvelerinizi   yıkamadan  kullanmayın  onları  mikrop
ve pisliklerden  bol suyla  arındırın   ancak  çok uzun   süre
suda bekleyen  sebze  ve meyvelerin   vitaminlerinin  de  suya  geçeceğini
unutmayın .

KARNABAHAR   KOKUSUNU YOK  ETMEK İÇİN
Karnabahar  pişirirken  bütün  hanımlar  eve yayılan   kokudan   nefret ederler.
bu  kokudan   kurtulmak  için   pişirme  suyuna   bir parça   tuz  ve iki  kaşık
Sirke  ilave  edip   suyun  üzeri  köpüklendikten sonra  karnabaharınızı  suya  atarsanız
 eve  yayılan   kötü   kokudan  eser  kalmadığını   göreceksiniz.

Kıymanın  seçimi   Kıymanın yağsız   yada  az  yağlı   .olanı  seçin
Dana  ve Koyun  kıymasını  karışık  kullanırsanız   köfteniz  daha  lezzetli  olur
Pişişirirken    yağsız  tavayı   ve  ya   fırını  tercih  edin  fırında pişirecekseniz .
köftelerin  üzerlerine  birer  dilim   domates  ve kaşar  peyniri   koyarsanız

HAMBURGER  YAPMANIN  BASİT  KURALLARI
değişik  bir tat elde edersiniz   Hanburgerlerinizi   ısıtılmış   sandviç  ekmeğin  arasında
 ve  ya ekmeksiz olarak servis  yapabilirsiniz.

KEKİN  YAPIŞMAMASI  İÇİN  
Keki   kalıbından  çıkarmakta  zaman zaman  zorlanabilirsiniz
yada  çıkarırken   altına    yapışıp  dağıla bilir  fakat   kek  kalıbını
önce   sıcak  suya  batırıp   hamurunu  bundan sonra  yayarsınız
kek  daha kolay  çıkar  ve  dilimlenir   sizde   bu tür  zorluklara
uğraşmak  zorunda  kalmazsınız.


MISIR  HAŞLARKEN  
Mısır  haşlarken  daha  lezzetli  olmasını istiyorsanız  haşlama suyuna  bir tatlı kaşığı
kadar  şeker atmayı  deneyin..

ET  YEMEĞİ
Et yemeği  yaparken  yarım  bardak  suya   üç çay  kaşığı  sirkeyle
birlikte  yarım  çay kaşığı  sirkeyle  birlikte  yarım  çay  kaşığıda  şeker.
katarsanız  yemeğinizin  daha  lezzetli olduğunu  göreceksiniz.

PİLAV  YAPARKEN
pilav  yaparken  tencereye  bir  dilim  limon koymayı  deneyin
pilavınız   tane tane  ve  bembeyaz  olacaktır.











ALÜMİNYUM  TEMİZLİĞİ
Alüminyum  kapların  zamanla   kararması   insanın  mutfakta  çalışma   zevkini
kaçırır  halbuki    bunu  kolayca  önlemek   mümkündür  Alüminyum   kaplarınızı
su   ve  bolca  sirke   koyarak   kaynatın  hepsi   pırıl  pırıl.  olacaktır.

BUZDOLABINIZDAKİ  KÖTÜ KOKULARA SON
Buzdolabınızı  ne kadar  temiz tutarsanız  tutun, zaman, zaman  hoş olmayan  kokular. 
alırsınız  bunu önlemek için  küçük bir  tabağa  üç dört limon  dilimi  koyun ve buzdolabının 
en  alt gözüne yerleştirin  ancak her  sabah  dilimleri  yenilemeyi  unutmayın. 













EVDE LAZIM  OLACAK   PRATİK BİLGİLER
Gözlüğünüzün   vidası  çabuk  çıkıyorsa  vidayı  takmadan  önce

vidanın gireceği  deliğe renksiz  oje damlatın. vidayı öyle takın. 


satın  aldığınız  ayakkabılar  ayağınızı  sıkıyor ise  onları   bir kaç  dakika  buhara  tutun


Makasınızı   bilemek istiyorsanız  zımpara  kağıdı kesin . 




Halıdaki  sigara yanıklarından  yanık yerler  üzerinde  zımpara kağıdı ile dairesel 
hareketler  yaparak  kurtara bilirsiniz .

Mobilyanın  yerlerini  değiştirdiğinizde  halıların üzerinde iz  bırakır. 
Bu izleri  yok etmek için  izlerin  üzerine  bir parça  buz  koyun  ve erimesini. 
bekleyin  daha sonra  üzerinde elektrik  süpürgesini  gezdirin  izden  eser kalmadığını . 
göreceksiniz.

Femuarlı      giyeceklerinizi   çamaşır  makinesine  koymadan  önce kapalı olup olmadığını. 
kontrol  edin  açıksa  zedelenebilir

. Üst  üste  koyduğunuz  bardaklar  yapışıp  çıkmıyorsa  bir leğenin  içersine  koyun. 
Üstteki  bardağın   içersine   yavaş  yavaş  sıcak  su  koyun  bardakların  kolayca çıktığını.

göreceksiniz. 


Satın  aldığınız  plastik  ve cam eşyaların  üzerine  yemeklik  margarin  sürün ve  15 dakika bekletin bir  bez ile  ovalayıp  yıkayın  üzerinde  hiç bir leke  ve  çizilme
oluşmayacaktır.

Ütü  yapmayı kolaylaştırmak  ve süreyi  azaltmak için  ütü masasının  kılıfının altına  alüminyum folyo  koyun  Sıcağı  geri yansıtacağından  ütü  yapmak  daha kolay. 
olacaktır. 



Bez  pabuçları bir yastık kılıfının içerisine  koyun kılıfın  ağzını kapayın  ve çamaşır  makinasında . 
yıkayın  yeni gibi olacakla

Buz  kalıplarınızı  su ile doldurmadan  önce  bölmelere  portakal, limon, ve dilediğiniz  meyve. 
parçacıkları  yerleştirirseniz  dekoratif   buzlar  elde etmiş  olursunuz.
AYAKLARINIZI ZEYTİN YAĞINLA  OVUN 
Eğer ayaklarınız  çok  hassas  ise sıcak havalarda şikayetleriniz. 
artıyorsa, her sabah  bir kaç damla zeytin yağı  ile  ovalayın. 
zeytinyağı 




















Widget for Blogger by blogokulu.blogspot.com/a>


.. Bizi Takip Edin
Bizi Takip Edin

Share

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder